Sök evenemang

Ti On To Fre
20212223242526
272829303112
3456789
10111213141516

Barnevenemang

Thomas Westphal

Evenemanget har redan ägt rum.
Vernissage, fredag 22 februari 2019, klockan 17.00-19.00. Välkommen!

Utställningen Diachronical 2, som visas på MUU Galleriet, betraktas av konstnären som en fortsättning på en arbetsprocess, istället som en visning av ett färdigt konstverk. Utställningen är en uppföljare till Diachronical 1, som visades på Galleri Huuto (januari 2019). Nu, fyra veckor senare, visar Thomas resultatet av en annan väg i beslutsfattandet. Han har jobbat med samma tema, men i två olika utrymmen. En rad visuella strategier gör det möjligt för båda utställningarna att bli vidareutvecklade. Denna konstnärliga dubbelhet möjliggör reflektioner över olika steg i en produktion. I stället för att skapa enskilda konstverk, fokuserar konstnären på processen runt att utveckla en idé, som kan manifestera sig i olika former och kan pendla mellan olika medier.

Utställningens titel refererar till en överenskommelse som upprättats och utvecklats över tid: en konstnär måste vara medveten och uppmärksam på processen runt det att skapa. Som skulptör, arbetar Thomas fritt med olika medier och utforskar flera steg i produktionen innan han realiserar sin idé. Till exempel: verk kan börja som en scen där en performance äger rum, en video spelas in, och till slut skapas en skulptur genom denna process. Ibland upptäcker han konstverket medan arbetet pågår, och han har inget annat val än att sluta arbeta där och då. Andra gånger kan en skriven performance inspirera till en mekanisk skulptur, som senare blir en teckning, som leder till en video. Fritt val av material (fysiskt och digitalt) genomförs för att studera krafter som påverkar varandra.

Projektets bildspråk behandlar temporära utrymmen och icke-rum, och olika stadier av före och efter och vad som ligger mittemellan. Platsbyten delas av tiden, vilket skapar ett tredje fantasifullt rum/tid. Konstnären kallar sina skapelser för kuvertskulpturer, på grund av att utrymmet är tillfälligt inpressad mellan före och efter, där saker och egenskaper måste förändras/försvinna för att andra kvaliteter ska kunna uppstå.

Några av Thomas reaktioner på den uppiggande förändringen i teknik och ekonomiska modeller presenteras. Hastigheten i vilka dessa förändringar uppstår, leder till nya idéer och utrymmen som lyckas växa ifrån deras ursprungliga mening och syfte medan de skapas. I sista hand, är målet för projektet Diachronical att visa svaret på frågan: kan konstverk eller utställningar ha fördel av ett öppet tillvägagångssätt?

Thomas Westphal (f. 1972 i Bochum, Tyskland) har en kandidatexamen i bildkonst från aki, Akademie voor beeldende Kunst i Enschede och en magistergrad examen från Bildkonstakademin i Finland, 2014. Han bor och är verksam i Helsingfors sedan 2001. Han haft utställningar i Tyskland, Grekland, Kina, Ryssland, Nederländerna och Förenta Staterna. 2015 visades hans separatutställning “Iconics & Beats” vid Galleri Sculptor i Helsingfors. Hans arbeten finns i samlingarna vid Nutidskonstmuseum Kiasma, Emma Esbo Moderna Museum och konstsamlingarna vid Finlands National Museum. Han är medlem vid Huuto, MUU och Finlands Skulpturförening och är aktiv i den internationella konstgruppen “Videokaffe”.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
MUU-galleriet
Lönnrotsgatan 33
00180 Helsingfors
09-625 972

Mest visade

Våra tips

Nytt