Sök evenemang

Ti On To Fre
19202122232425
2627282930311
2345678
9101112131415

Henry Wuorila-Stenberg

Evenemanget har redan ägt rum.
Till slut vänder allt till det bästa.

Henry Wuorila-Stenbergs tredje separatutställning på Helsinki Contemporary sammanfaller tidsmässigt med hans 70-årsdag. Utställningen består av oljemålningar från de senaste åren.

En central aspekt i Wuorila-Stenbergs konst är att där finns en stark koppling till hans eget liv. Åldrandet och livets förgänglighet är teman som han behandlat i sina verk redan under en längre tid. Överlag har de existentiella frågorna under årens lopp blivit allt viktigare för honom. Reflektioner kring döden som en del av människans vara och idén om att allt som existerar har ett medvetande finns närvarande i de nya verken.

Utställningsverken visar tre centrala motiv som Wuorila-Stenberg arbetat med seriellt. Ett av motiven är abstraherade flockar av små ögon i färgmättade målningar. Själv ser konstnären dessa bilder som en metafor för gravar. Men här handlar det om gravar som lever och därmed manifesterar en tro och förlitan på att allt som omger oss är levande.

I självporträtten möter vi en konstnär som ger ett allvarsamt och bryskt intryck, men av deras namn, Näissä lihoissa iloitsin (I detta hull jag fröjdades), kan man utläsa både humor och värme. För Wuorila-Stenberg är självporträtten en kontinuerlig serie som han återkommer till alltid då han inte har något annat under arbete. Som motiv är självporträttet alltid både nära till hands och möjligt – ett utmärkt svepskäl för att måla. Målandet får rymd och frihet, och resultatet kan beskådas med öppet sinne.

En helt egen serie är de vilande huvudena, där sensibilitetens och närvarons nyanser varierar mellan mörkt och ljust. Det är inte helt klart ur vad detta motiv – huvuden i olika ställningar, med öppna eller slutna ögon, alltid avbildade ända ner till halsen – är framsprunget; verken är delar av en ständigt föränderlig och ofullbordad process. Att måla och rita huvuden hör till Wuorila-Stenbergs dagliga rutiner i ateljén, en meditativ rutin med vars hjälp han ur ett och samma motiv alltid hittar någon ny gest och handling.

Med repetition vill jag också frigöra mig från idén att jag i mitt måleri vore på väg mot någonting, för som jag ser det finns det ingen resa, ingen färd. I bästa fall öppnar sig en målning omedelbart då förutsättningarna är gynnsamma.

Henry Wuorila-Stenberg (f. 1949) studerade konst i Helsingfors, Rom och Västberlin i skiftet mellan sextio- och sjuttiotalen. Under sin mer än 40-åriga karriär har han aktivt deltagit i grupputställningar och hållit talrika separatutställningar. Hans verk ingår i de mest centrala inhemska offentliga samlingarna och i talrika företagssamlingar och privata samlingar. Wuorila-Stenberg undervisade på Konstindustriella högskolan 1984–1998 och var professor och chef för avdelningen för måleri på Bildkonstakademin 1998–2005. Wuorila-Stenberg tilldelades Finlandspriset 1996 och Pro Finlandia-medaljen 2004. År 2013 gav han ut sin biografi Hämärän näkijä på förlaget Like. Sin föregående separatutställning på Helsinki Contemporary hade han 2016. Ifjol deltog Wuorila-Stenberg i Phillips Collections utställning Nordic Impressions i Washington som presenterade nordisk konst samt i utställningen Hiljaisuuden manifesti på Hyvinge konstmuseum som är öppen till och med den 24 februari 2019.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsinki Contemporary
Bulevarden 10
00120 Helsingfors
09-278 5301

Mest visade

Nytt