Sök evenemang

Ti On To Fre
17181920212223
24252627282930
1234567
891011121314

Barnevenemang

Camilla Vuorenmaa

Evenemanget har redan ägt rum.
Utställningen Roses, Black Birds and Witches utforskar mänsklig vidskepelse och urbana legender.

Camilla Vuorenmaas utställning Roses, Black Birds and Witches utforskar mänsklig vidskepelse och urbana
legender. Motiven är häxor, vampyrer och trollkarlar. Vuorenmaa har samlat bakgrundsmaterial i Skottland där hon bodde 2018. Hon har också läst berättelser om bland annat lokala häxors historia och om barn som drivits till masshysterins rand. Samtidigt har häxor blivit ett allt vanligare ämne i medierna och litteraturen. Vuorenmaa är intresserad av vårt behov av att finna en gemensam fiende med vars hjälp vi skyddar oss mot sådant vi inte förstår. Hon hanterar dock temat med en glimt i ögat, och i verkens estetik finns referenser till nittiotalets skräckfilmer. Vi rör oss på gränsen mellan god smak och det makabra.

Gestalterna – vilda, skräckinjagande, förunderliga och skälmska – står i målningarnas centrum. De är öppna
för tolkningar, vi projicerar vår egen fantasi på bilden och konstruerar en berättelse kring den. Ett starkt
element i verken är också de dekorativa mönstren som väcker associationer till tatueringar eller forna tiders
bild- och symbolmotiv, till vilka hon hämtat inspiration från exempelvis gamla begravningsplatser.

”Verkserien Three witches (with overall, shorts, dress) är både ett självporträtt och en kommentar till de tre berömda aporna. I den västerländska, mest rätlinjiga tolkningen av denna kinesiska berättelse heter det att aporna varken ser, hör eller talar ont.
Denna de tre apornas filosofi som tidigare kopplades samman med moraliskt tänkande har ofta gjorts till sin egen satir. Man kunde säga att jag i dessa verk studerar min egen relation till moral eller dubbelmoral, men också till olika förväntningar och rädslor som förknippas med kvinnor.”

Vuorenmaa kombinerar måleri och gravering i sina verk. I verken som är gjorda på träskiva lever dessa
tekniker i ett slags symbios – de stöder varandra, ger varandra näring samtidigt som de också skapar olika slag av spänningar. Graveringstekniken gör det möjligt att avlägsna skikt, och en gravering kan tonas ner genom att målas över. I de nya verken tar måleriet större plats samtidigt som graveringarna är mer koncentrerade och genomtänkta. Verken uppstår i en process där Vuorenmaa arbetar med flera verk simultant. Därmed blir helheten naturlig. Den slutliga dialogen mellan verken uppstår efter upphängningen i galleriet.

Camilla Vuorenmaa (f. 1979) utexaminerades från Bildkonstakademin 2005. Hon kandiderade för Ars Fennica 2017 och vann Finlands Konstakademis pris 2015. Vuorenmaa har haft separatutställningar på bl.a. EMMA, Kunsthal Charlottenborg, och Forum Box och hon har deltagit i grupputställningar på bl.a. Galleri Thomassen i Göteborg, Amos Andersons konstmuseum och Bury Art Museum & Sculpture Center. På Helsinki
Contemporary visades hennes verk på grupputställningen Klassresa 2016. Vuorenmaas verk ingår i betydande offentliga samlingar, såsom Kiasmas, Saastamoinenstiftelsens, EMMAs och HAMs samlingar.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsinki Contemporary
Bulevarden 10
00120 Helsingfors
09-278 5301

Mest visade

Nytt