Sök evenemang

Ti On To Fre
18192021222324
25262728123
45678910
11121314151617

Barnevenemang

Hannaleena Heiska

Evenemanget har redan ägt rum.
Hannaleena Heiska: Camouflage 3.8–2.9.2018

Hannaleena Heiskas separatutställning Camouflage inleder Helsinki Contemporarys höstsäsong den 3 augusti. Utställningen består av teckningar på papper och skulpturala teckningar på björkfaner. Tekniken är dels sammetslent kol, dels som ett nytt element pastellkrita med dess starka, pigmentmättade kolorit. Tematiskt fortsätter Heiska att behandla motiv hämtade ur vetenskapen. Nu väljer hon att via camouflagemotiv närma sig de motstridigheter som den digitala revolutionen för med sig.

En inspirationskälla för mina nyaste verk har varit smink och frisyrer som får program för ansiktsigenkänning att fungera sämre. Den urbana människans camouflage – en metod för överlevnad och identitetsbygge. Exempelvis de mest avancerade 3D-baserade programmen för ansiktsigenkänning kan användas utan att den identifierade själv vet om det. Ansiktsigenkänning utan tillstånd hotar dock vår integritet och vårt privatliv. Rätten till privatliv är en grundläggande rättighet som stipuleras i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.


Figurerna i teckningsserien Camouflage bildar en egenartad, anonym science fiction-stam som existerar i och styrs av ett odefinierat tidsplan, ett slags tidlöshet. Heiska placerar verken i en vidare kontext genom referenser dels till historien – modernismens löfte om en bättre värld och André Mares tidiga camouflageteknik från första världskriget –, dels till vår tids fenomen såsom Edward Snowden och den osäkerhetskänsla som frågor kring dataskydd och big data skapar.

Teckningarna visar också futuristiska konstruktioner som för Heiska kommit att bli ett slags fiktiva, psykologiska tillflyktsorter som ger skydd mot verkligheten. De symboliserar ett annat, alternativt erfarenhetsplan. Det handlar om nostalgi och längtan efter trygghet i en parallell värld där människorna är skyddade, på väg mot framtiden.

Vid sidan om teckningarna på papper visas tredimensionella, skulpturala teckningar på björkfaner. De är en fortsättning på den konstruktion som Heiska 2016 gjorde till utställningen På spaning efter nutiden på EMMA – Esbo moderna konstmuseum och som numera ingår i Kiasmas samling. Också det platsspecifika verk som Heiska gjorde till Ural Industrial Biennal 2017 representerar den del av hennes produktion som utforskar teckningarnas rumsliga egenskaper.

De nya verken kan ses genom dystopins och samtidskritikens lins, men själv gör inte Heiska det utan ser snarare utställningen som en livfull och rörlig lek med gycklande öppna former. Hon har velat skapa ett slags Shangri-La-stämning, ett tillstånd av tidlös framtid.


Hannaleena Heiska har sedan 2016 också gjort tvärkonstnärlig performance tillsammans med koreografen och dansaren Minna Tervamäki. Det gemensamma verket Spår premiärvisades i november 2016 på EMMA. Verket är ett möte mellan två framställnings- och uttryckssätt, ett verk som växer fram i rummet och i tiden; en kombination av måleri och dans, färg och kroppsrörelse samt två konstnärers djupa växelverkan.

Samtidigt med utställningen på Helsinki Contemporary visas Spår på Kabelfabriken, Turbinhallen den 24 och 25 augusti kl. 18. Efter båda föreställningarna följer en diskussion mellan Heiska, Tervamäki och kuratorn Mika Hannula.

Camouflage är Hannaleena Heiskas (f. 1973, Uleåborg) femte separatutställning på Helsinki Contemporary. Efter att ha utexaminerats från Bildkonstakademin 2006 har hon aktivt deltagit i utställningar runtom i världen, bl.a. 4th Ural Industrial Biennial, Jekaterinburg; EMMA – Esbo moderna konstmuseum; Espace Louis Vuitton Gallery, Tokyo; CAC – Contemporary Art Centre, Vilnius; Bomuldsfabriken kunsthall, Arendal samt Momentum – Nordic Biennial of Contemporary Art, Moss. Sin första separatutställning i Sverige höll Heiska 2015 på Göteborgs konstmuseum. I februari 2019 öppnas hennes separatutställning på Åbo konstmuseum. Heiska kandiderade för Ars Fennicapriset 2011. Hennes verk ingår i talrika samlingar, bland annat Museet för nutidskonst Kiasmas, Göteborgs konstmuseums, Saastamoinenstiftelsens samt Jenny och Antti Wihuris fonds samlingar.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsinki Contemporary
Bulevarden 10
00120 Helsingfors
09-278 5301