Sök evenemang

Ti On To Fre
11121314151617
18192021222324
25262728123
45678910

Barnevenemang

Illustrationer av Markus Majaluoma och Hannu Taina

Evenemanget har redan ägt rum.
I Borgå huvudbibliotek förevisas en utställning med barnboksillustrationer av Markus Majaluoma och Hannu Taina 2–26 juli. Utställningen har lånats från Barnboksinstitutet och består av inramade originalillustrationer.

Markus Majaluoma är känd för sina illustrationer av Sinikka och Tiina Nopolas böcker om Halmhatten och Filttofflan. Majaluoma har illustrerat fler än 50 barnböcker. Han har skrivit och illustrerat fler än 20 barnböcker och de mest berömda är böckerna om Pappa, där man får förundras över pappans och de tre livliga barnens påhitt, samt de sex bilderböckerna om Hilda och Frank. De senaste åren har Majaluoma skapat den populära animationen Snögubben Albi tillsammans med Mikko Kunnas. Albi figurerar även i bilderböcker för barn.

De brutna färgerna är typiska för Markus Majaluomas illustrationer. Personfigurerna är karikerade, personliga och ofta humoristiska. I Majaluomas egna bilderböcker är barnen klipska och blir inte åsidosatta av de vuxna utan styr i stället själva verksamheten i önskad riktning. Markus Majaluoma har bl.a. fått Rudolf Koivu-priset 1993, statspriset i barnkultur 1997 och Adventure-priset för illustratörer 2005. Majaluomas bok Hulda kulta, luetaan iltasatu var nominerad till Finlandia Junior-priset 2010 och boken Rauhallinen Erkki illustrerad av Majaluoma och skriven av Sinikka och Tiina Nopola var nominerad 2001. År 2013 var Majaluoma nominerad till det internationella litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Hannu Taina blev känd i och med sina illustrationer av Nalle Blöt skriven av Elina Karjalainen. Den första Nalle Blöt-boken utkom 1977. Taina planerade illustrationerna i nära samarbete med författaren. De funderade tillsammans över Nalle Blöts utseende och kom till sist fram till en lurvig nalle som inte har några kläder. Naveln är en viktig detalj på nallen. De första Nalle Blöt illustrationerna var svartvita. Taina illustrerade Nalle Blöt-böckerna långt in på 1990-talet.

Hannu Tainas illustrationer har prisbelönats både här hemma och utomlands. Han har fått Rudolf Koivu-priset för sina barnboksillustrationer tre gånger. Grand Prix-priset under illustrationsbiennalen i Bratislava beviljades 1987 för Tainas illustrationer av Raija Siekkinens bok Herra kuningas. År 2006 var Hannu Taina nominerad till det internationella litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Taina har illustrerat fler än 60 böcker och publicerat egna bilderböcker om pojken Matti. Dessutom har han planerat flera hundra bokomslag.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Borgå huvudbibliotek
Prästgatan 20
06100 Borgå