Sök evenemang

Ti On To Fre
21222324252627
28293031123
45678910
11121314151617

John Kørner

Evenemanget har redan ägt rum.
Vernissage 31.5. kl. 17–19.

Helsinki Contemporary har glädjen att avsluta vårsäsongen med utställningen Space Train som presenterar nya målningar av den danske konstnären John Kørner. Utställningen är öppen från 1 juni till 8 juli. Förutom utställningen på Helsinki Temporary visas ett installationsverk av Kørner också på EMMA – Esbo moderna konstmuseum ända till den 29 juli.
 
John Kørner hör till de ledande gestalterna inom dansk samtidskonst. Aktuella politiska och samhälleliga frågor, i synnerhet begreppet ”problem”, är centrala teman i hans arbete. ”Problem” representerar någonting opraktiskt och svårt. De är inte händelser vi råkar ut för, utan någonting som vi också själva är delaktiga i. Kørner har materialiserat ”problem” till en serie äggformade skulpturer som också går igen i hans målningar. Han gör installationer och skulpturer i stort format parallellt med målningar. Målningarna är ofta beståndsdelar i rumsliga element där det teatrala och det performativa framhäver betraktarens upplevelse i händelsernas centrum.
 
Den nya serie målningar av Kørner som visas på Space Train utforskar en värld bortom vår. Vi får blicka ut mot den yttre rymden och dess planeter. I vissa verk ser vi en skymt av Jorden som avslöjar konstnärens perspektiv, i andra förblir det oklart. Verkens motiv är som ur en annan verklighet: någonting vars existens vi inte vetat om.
 
Figurerna på målningarna är i rörelse. De rör sig mot – eller flyr från – en plats eller ett rum som inte låter sig definieras, eller också håller de precis på att byta skepnad. De rörliga figurerna intar en nyckelposition i Kørners målningar. Att röra sig är en väsentlig del av att vara människa, det är ett sätt att hantera vår egen omgivning och vår verklighet.
 
I de nya målningarna studerar outsiderns perspektiv. Han närmar sig ett universellt dilemma: Vem betraktar och vad? Hur möter vi den obekante, hur förhåller vi oss till det främmande? Konstnären ger inga svar utan tvingar i stället oss att begrunda frågan.
 
Den för Kørner typiska lätta och måleriska penselföringen syns också i de nya verken. Bildmotiven uppstår ofta med bara några enstaka penseldrag och de balanserar mellan det figurativa och det abstrakta. I vissa verk förenas denna karakteristiska, luftiga stil med intensivare färgbehandling och abstrakt komposition som väcker associationer till en stjärnhimmel.
 
John Kørner (f. 1967 i Aarhus) bor och arbetar i Köpenhamn. Han har deltagit i talrika utställningar både i sitt hemland Danmark och runtom i Europa. Separatutställningar har han haft på Museum Dhont-Dhaenens, Belgien; Kunsthal Charlottenborg, Köpenhamn; Galleri Bo Bjerggaard, Köpenhamn; Victoria Miro Gallery, London samt ARoS Aarhus Kunstmuseum i Danmark. Hans verk har visats på grupputställningar på bl.a. Palais de Tokyo, Paris; Tate Modern, London och Arken Museum of Modern Art, Ishøj, Danmark. Kørners verk ingår i bl.a. ARoS:s, Arken Museums, Danmarks nationalgalleris, Tate Gallerys och Saatchis samlingar. Kørners separatutställning Tripoli-Lampedusa visas på EMMA – Esbo moderna konstmuseum ända till den 29 juli.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsinki Contemporary
Bulevarden 10
00120 Helsingfors
09-278 5301