Sök evenemang

Ti On To Fre
18192021222324
25262728293031
1234567
891011121314

Barnevenemang

Fantastico!

Evenemanget har redan ägt rum.
Arvostele
Arvostelujen keskiarvo : 0/5 (0 ääntä)

Utställningen Fantastico! leder besökaren in i den magiska realismens gåtfulla värld.

I Konstmuseet Ateneum visas 10.5–19.8.2018 utställningen Fantastico! Italiensk konst från 1920- och 1930-talet. Utställningen berättar om strömningen kallad magisk realism som föddes i Italien under slutet av första världskriget. På utställningen visas mästerverk av bland annat Giorgio de Chirico, Carlo Carrà, Felice Casorati, Antonio Donghi och Cagnaccio di San Pietro. Verken kommer från ansedda offentliga och privata samlingar i Italien och andra europeiska länder.
Utställningens verk avslöjar vardagens mystik

Den magiska realismens konst är samtidigt realistisk och verklighetsfrämmande. Verken beskriver vår värld så som den ser ut, men där finns också av nya, drömlika skikt. Många av konstverken är som ögonblicksbilder ur en avstannad film. Vi kan föreställa oss vad som har hänt strax innan och vad som kommer att ske senare. Strömningen kan betraktas som en del av modernismens realistiska och klassicistiska våg som mellan de båda världskrigen sköljde över Europa och dess omvärld.

Utställningens centrala konstnärer är bl.a. Felice Casorati, Antonio Donghi, Cagnaccio di San Pietro, Gino Severini, Ubaldo Oppi, Achille Funi och Carlo Levi. Utställningens verk av Giorgio de Chirico och Carlo Carrà beskriver den magiska realismens utgångspunkter. En mera mångfasetterad sida av strömningen kommer fram i verk av Mario och Edita Brogio, Gian Emilio Malerba, Carlo Sbisà, Gregorio Sciltiani och Cesare Sofianopulo, som är mindre kända utanför Italiens gränser. Utställningens kuratorer är chefen för staden Venedigs museer Gabriella Belli, professor Valerio Terraroli från universitetet i Verona samt intendent Teijamari Jyrkkiö i samarbete med 24ORE Cultura.

Utställningen Fantastico! omfattar totalt 119 verk av 33 konstnärer. I de ljusa museisalarnas rofyllda miljö de stora och kraftfulla konstverken får den uppmärksamhet de förtjänar. I anslutning till utställningen har inredningsarkitekt Eliisa Korpijärvi planerat utrymmet Piazza med italiensk stämning.

Verk från Ateneums samlingar som representerar modernistisk realism och klassicism ingår också

I utställningen ingår också verk som ingår i Ateneums egna samlingar av representanter för 1920- och 1930-talets realistiska och klassicistiska modernism såsom Ragnar Ekelund, Greta Hällfors-Sipilä, Olli Miettinen, Yrjö Ollila, Martti Ranttila, Juho Salminen och Ilmari Vuori. Italiensk grafik från den donationssamling Ateneum fick av Rolando och Siv Pieraccini visas också.

”Utställningen Fantastico! visar på ett utmärkt sätt hur mångsidigt Ateneums samling sträcker sig åt olika håll. De finländska konstnärerna närmar sig stämningar typiska för den magiska realismen framför allt i landskap och ödsliga stadsvyer, vilket man bl.a. kan se i Greta Hällfors-Sipiläs och Henry Ericssons verk på utställningen”, säger museichef Susanna Pettersson.

Publikationen berättar om den magiska realismen som en del av bildkonstens strömningar i mellankrigstidens Europa

I samband med utställningen ges boken Fantastico! – Italiensk konst från 1920- och 1930-talet ut på svenska, finska och engelska. Boken för läsaren till den magiska realismens landskap och undersöker också strömningen som en del av fenomenet realism inom bildkonsten i mellankrigstidens Europa. I boken presenteras alla de italienska konstnärer som ingår i utställningen. Boken har redigerats av Hanna-Leena Paloposki och artiklarna är skrivna av Erkki Anttonen, Gabriella Belli och Valerio Terraroli. I Finland har boken förverkligats med stöd av italienska kulturinstitutet.

OBS! Utställningen är öppen för allmänheten för första gången på Kristi himmelsfärdsdagen den 10 maj, öppet undantagsvis kl. 10–17.

GUIDNINGAR PÅ SVENSKA

Allmänna visningar i utställningssalarna på svenska:

Sö 3.6 kl. 14
Sö 1.7 kl. 14
Sö 5.8 kl. 14

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Konstmuseet Ateneum
Brunnsgatan 2
00100 Helsingfors
09-1733 6401
Biljetter
Normal inträdesavgift 15 € / Nedsatt inträdesavgift 13 € / Under 18 år gratis / Med S-förmånskort 14 €.