Sök evenemang

Ti On To Fre
18192021222324
25262728293031
1234567
891011121314

Barnevenemang

Graffiti

Evenemanget har redan ägt rum.
Utställningen Graffiti greppar graffitikulturens olika dimensioner och ägarskapet av stadsrummet

Vårens storutställning på HAM Helsingfors konstmuseum, Graffiti, behandlar graffitins historiska rötter och tillstånd i dag och i synnerhet den helsingforsiska graffitikulturens koppling till det internationella fältet. Utställningen presenterar också samtidskonst, som i samma anda som graffitin utnyttjar stadsrummet och har en spontan attityd till skapandet.

Utställningen fyller Tennispalatsets två stora båghallar, där den första delen presenterar graffitin som ett subkulturfenomen, en livsstil och en konstform. Graffitikulturens rötter syns i Martha Coopers ikoniska fotografier av målade tåg och graffitimålare i New York. Väggmålningen som gjorts av den levande graffitilegenden Blade för utställningen gör historien levande i det här ögonblicket. Den svenska graffitimålaren och konstnären Nug målar sitt nyaste verk direkt på väggen i utställningssalen.

Den helsingforsiska graffitins färggranna skeden illustreras i en kronologi som sträcker sig från 1980-talet till i dag. Den synliggör den enorma förändring som har skett i stadsbornas relation till det offentliga rummet under de tio senaste åren.

”Det har gått tio år sedan kampanjen ”Stoppa klottret”. Sedermera har Helsingfors öppnat sig för människor och för deras spontana aktiviteter. Att ta stadsrummet i besittning och ordna olika evenemang har blivit vardag. Att visa den här förändringen ingår också i utställningens tematik”, säger HAM:s chef Maija Tanninen-Mattila.

Den andra delen av utställningen består av verk där stadsrummet och utnyttjandet av det för konst står i centrum. Den amerikanska konstnärsgruppen Guerrilla Girls presenterar i affisch- och videoinstallationer sina kampanjer som pågått i tiotals år mot bristen på jämställdhet i konstvärlden och det övriga samhället. Också publiken får tillfälle att ta en egen plats i staden i besittning med hjälp av Otto Karvonens Förpackning för ockupation av stadsrummet. På utställningen visas också verk från HAM:s samling, där graffiti har utgjort den första visuella inspirationen för konstnärerna.

I samband med utställningen utges boken Graffiti Helsingissä (Graffiti i Helsingfors) som är producerad och redigerad av HAM. Boken belyser graffitikulturen och den helsingforsiska graffitins olika skeden ur många olika perspektiv: artiklarna handlar bland annat om graffiti som en del av det offentliga rummet och Helsingfors stads skiftande inställning till graffiti. Den helsingforsiska graffitins historia sammanställs i en kronologi som sträcker sig från 1984 till 2018.

Kuratorer för utställningen är HAM:s amanuenser Heli Harni, Satu Oksanen och Sanna Tuulikangas. Arkitekten Tuomas Siitonen står för utställningsarkitekturen.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
HAM-galleriet
Södra Järnvägsgatan 8
00100 Helsingfors
Biljetter
inträde: 12/10 €, barn under 18 år gratis