Sök evenemang

Ti On To Fre
18192021222324
25262728293031
1234567
891011121314

Barnevenemang

Air de Paris

Evenemanget har redan ägt rum.
Air de Paris presenterar Paris unika atmosfär och livsstil med konstnärernas ögon

Hur såg Paris ut på 1930-talet, när den helsingforsiska galleristen Leonard Bäcksbacka (1892–1963) vandrade längs stadens gator? Utställningen Air de Paris går i Bäcksbackas fotspår och presenterar Paris unika atmosfär och livsstil med finländska och franska konstnärers ögon under 1900-talets första decennier. Utställningen med konst från såväl HAM:s egna samlingar som andra finska konstmuseer och privata samlingar omfattar sammanlagt 70 målningar av 40 konstnärer.

Utställningen Air de Paris är en lättsam fläkt från den franska huvudstaden från en tid då en ny generation finländska konstnärer reste dit för att anta färska, konstnärliga utmaningar. För Bäcksbacka betydde Paris en modern livsstil späckad med fester och jazz, där han lärde känna många konstnärer och konstens nyaste riktningar.

Genom de finländska konstnärerna som målade i Paris blev Bäcksbacka bekant i synnerhet med en fransk målargrupp känd under namnet ”Les peintres de la Réalité poétique”. Bäcksbacka ställde flera gånger ut konst av gruppens målare i sitt galleri i Helsingfors och blev en förespråkare för fransk konst i Finland. På utställningen Air de Paris visas verk av konstnärsgruppen tillsammans med finländska konstnärers favoritmotiv från stränderna längs Seine, parkerna, kaféerna och cirkusens värld i Paris.

Utställningens kurator, den ursprungligen parisiska konsthistorikern Laura Gutman, som numera är bosatt i Finland, berättar hur det kändes att sätta ihop en utställning som har hennes tidigare hemstad som motiv:

”När jag återvänder till Paris känner jag mig genast som hemma där. Men efter att jag flyttat till Finland känner jag också en viss distans. Jag var främst intresserad av konstnärernas sätt att betrakta Paris: blickarna som riktades direkt mot staden men också de blickar som filtrerades genom myterna. Olika konstnärsgenerationer hade stiftat bekantskap med Paris via sina företrädares verk. De kom till Paris med vissa förväntningar, de törstade efter det moderna och hade diskuterat kriterierna för det redan i Finland.”

Utställningen ingår i serien HAM:s rötter, som baserar sig på Leonard och Katarina Bäcksbackas donerade konstsamling vid HAM Helsingfors konstmuseum.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
HAM-galleriet
Södra Järnvägsgatan 8
00100 Helsingfors
Biljetter
inträde: 10/8 €, (från 5.4.2018: 12/10 €), barn under 18 år gratis