Sök evenemang

Ti On To Fre
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223

Barnevenemang

Futuro 50 år

Evenemanget har redan ägt rum.
Utställningscentret WeeGee firar jubileumsåret för 1960-talsikonen inom rymdinspirerad arkitektur och design.

Det utopistiska plasthuset Futuro, som ritats av arkitekten Matti Suuronen (1933–2013) fyller i år 50 år. Futurohuset presenterades för TV och press vid Polykem Oy:s fabrik i Sandkulla i slutet av mars 1968. Sitt internationella genombrott fick huset i oktober 1968 då det tredje Futurohuset (nr 002) deltog i exportmässan Finnfocus i London.
Futurohuset är en utopistisk vision av sin tid, som fortfarande fascinerar. Utställningscentret WeeGee firar tillsammans med EMMA – Esbo moderna konstmuseum husets 50-årsjubileum under sommaren och hösten i form av utställningar och evenemang som ger allmänheten en möjlighet att på ett mångsidigt sätt bekanta sig med experimentella former och optimistiska idéer från modernismens tid.

FUTURO-HUSET ÄR ÖPPET UNDER SOMMARSÄSONGEN
Matti Suuronen: Futurohuset 15.5–17.9.2018, Utställningscentret WeeGee
Utställningscentret WeeGee äger det första serieproducerade Futurohuset (nr 001). Futuro nr 001 ägdes av Matti Kuusla och var uppställt i Hirvensalmi från sommaren 1968 till hösten 2011. Efter en omsorgsfull restaurering öppnades huset på WeeGee-husets bakgård i maj 2012. Futurohuset är öppet för besökare från mitten av maj till mitten av september under WeeGee-husets öppettider.


MIKA TAANILAS PLASTHJÄRTA BERÄTTAR MED MUSIK OM FUTUROHUSETS URSPRUNG
Mika Taanila: Plasthjärta 17.8–16.9.2018, Futurohuset
Futurohuset har under åratal fascinerat konstnärer, designers och allmänheten på olika håll i världen. Jubileumsåret till ära bjöds bildkonstnären och filmregissören Mika Taanila in för att skapa ett nytt konstverk i Futurohuset. Så föddes Plasthjärta, en ljudinstallation med många kanaler, ett jubileumsverk för Futurohuset.I sitt verk använder Taanila endast autentiska ljud från behandling av plast, materialet som Futurohuset består av. Plasthjärta kan åhöras inne i Futurohuset i augusti-september; verket förvandlar det ovala utrymmet till en resonanslåda, i vilken åhöraren kan fördjupa sig i Futurohusets musikaliska skapelseberättelse.
Verket har producerats av Utställningscentret WeeGee / Esbo stads evenemangs- och kulturtjänster i samarbetet med EMMA – Esbo moderna konstmuseum. Produktionspartner är Ekin Muovi, Finnvox och Genelec. Platshjärta ingår i Helsingfors festspel.


STUDIO SUURONEN VISAR UPP 50 FUTUROHUS FRÅN OLIKA HÅLL I VÄRLDEN
Futuros värld 50 år 15.5–31.12.2018, Studio Suuronen
I Utställningscentret WeeGees foajé finns Studio Suuronen, som fått sitt namn efter arkitekten Matti Suuronen. Där visas utställningen Futuros värld 50 år från mitten av maj till årets slut. Utställningen visar Futurohus på olika håll i världen genom fotografier, bildtexter och kartgrafik. I utställningen ingår bilder av 50 olika Futurohus. Utställningen är en uppdaterad version av utställningen Futuros värld, som visades i WeeGee från juni 2015 till januari 2016, som nu på allmänhetens begäran återkommer jubileumsåret till ära.
På utställningen visas också dokumentärfilmen Futuro – Tulevaisuuden olotila (regi Mika Taanila, manus Marko Home och Mika Taanila, Kinotar Oy, 1998).
Utställningen har producerats av Utställningscentret WeeGee / Esbo stads evenemangs- och kulturtjänster, innehållet har planerats av Marko Home och utställningsarkitekturen av Kaisa Kantokorpi, Anna-Riikka Nuutinen och Henna Palonen.


FUTUROMANIA PÅ EMMA VISAR BOENDEUTOPIER FRÅN FÖRRA SEKLETS MITT I DAGENS PERSPEKTIV
Futuromania – Designing Future Living 6.6.2018–17.2.2019, EMMA
EMMAs nya utställning Futuromania – Designing Future Living ger en återblick på finländska arkitekters och designers framtidsutopier från 1950- och 1960-talen. Utställningen visar hur modernismens inhemska klassiker inom arkitektur och design tänkte sig att människans liv skulle gestalta sig i framtiden. Hur tar de sig då ut idag, dessa halvsekelgamla visioner om en framtid full av fritidsmöjligheter och obegränsade resurser? Aarne Ervis, Vuokko Eskolin-Nurmesniemis, Antti Nurmesniemis, Armi Ratias, Aarno Ruusuvuoris, Matti Suuronens och Tapio Wirkkalas planer för boende och städer kompletteras av en färsk installation av Aamu Song och Johan Olin (Company).
Futuromanias samarbetspartner är Esbo stadsmuseum och Tapio Wirkkala-Rut Bryk-stiftelsen. Utställningen stöds av Innovarch.


FÖREDRAG OM FUTUROHUSET
Jubileumsårets föreläsningar ger en möjlighet att bekanta sig närmare med Futurohuset, de utopistiska visionerna under modernismen och den inspiration som dessa gav konstnärer.
Marko Home: Futuron maailma 50 vuotta
Lör 19.5 kl. 13 i WeeGee
Konsthistorikern och Futuro-experten Marko Home berättar om Futuros färgstarka skeden och i synnerhet om Futurohusen runtom i världen idag (på finska).


#nayttelykeskusweegee
#futurohouseweegee
#futuro50
Med reservation för ändringar.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Utställningscentret WeeGee
Flitarvägen 5
02100 Esbo
09-8163 1818

Mest visade

Våra tips

Nytt