Sök evenemang

Ti On To Fre
21222324252627
28293031123
45678910
11121314151617

Olli Piippo

Evenemanget har redan ägt rum.
Den 4–27 maj visar Helsinki Contemporary den i Berlin och Helsingfors bosatta Olli Piippos separatutställning Eight Notes on Oceanic Feeling. Denna så kallade oceaniska upplevelse syftar på en känsla av att vara ett med världsalltet. Det är den känslan och upplevelsen som Piippo i sina nya verk närmar sig med måleriets medel.

”Då man försöker tolka den känslan via måleriprocessen framstår den som ett rum i rörelse, en känsla av en böljande massa som precis väller över en eller smälter in i sin egen bakgrund. Målningen tycks antingen utplåna sin form eller tvärtom träda fram som form på ytan.”

Piippo närmar sig måleriprocessen via olika material och genom att experimentera med dem, det ger plats åt någonting nytt. Serien med stora målningar i mörka toner är gjord med grafit på svart botten och bär samma namn som utställningen, Eight Notes on Oceanic Feeling. Vid en första anblick tycks de nästan monokromatiska verken ändå fly det minimalistiska uttrycket: ”Helheten är strängt avgränsad, men innanför gränserna är jag helt fri”, preciserar Piippo. De talrika små nyanserna tillför verken betydelser som styr vårt sätt att se och uppleva dem.

I utställningen ingår också en annan separat helhet, Sketches for Oceanic Feeling, en serie teckningar på papper. Trots att Piippo alltid har sysslat med teckning och tecknandet också har varit ett delelement i hans måleri får vi nu för första gången se verk på papper av honom. Efter målandet har tecknandet på papper varit en befriande process. I teckningarna, känsligare och färggrannare än målningsserien, har Piippo använt bland annat monotypiteknik. Teckningsserien är en viktig del av utställningens tematik som behandlar känslan av upplyst klarsyn och frid.

”Den gemensamma nämnaren är hur jag utnyttjar fel, lapsusar. Fulhet förvandlas till skönhet då jag medvetet använder material och tekniker på fel sätt, och jag njuter av felen och av svårigheten i att hantera materialen. Det är det som får verken att andas, som gör dem organiska”, säger Piippo.

Verk av Olli Piippo (f. 1980), bosatt och verksam i Berlin och Helsingfors, sågs senast på Helsinki Contemporary på utställningen Guilty Pleasure som Piippo höll tillsammans med den svenska konstnären Lukas Göthman hösten 2016. Eight Notes on Oceanic Feeling är Piippos första separatutställning på Helsinki Contemporary. Senast har hans verk visats i Norden och på kontinenten, bl.a. på Lachenmann Art i Konstanz och Kunstkraftwerk Leipzig samt på Galleri Thomassen i Göteborg. Piippos förra separatutställning, Staring at the Sea, Standing in the Sand, visades på Forum Box 2015. Olli Piippo är känd också som grundare av och kurator för Black Market, ett koncept för utställningsevenemang.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsinki Contemporary
Bulevarden 10
00120 Helsingfors
09-278 5301