Sök evenemang

Ti On To Fre
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021

Barnevenemang

Helsingfors-Shanghai

Evenemanget har redan ägt rum.
PES-Arkitekterna presenterar sig på Helsingfors-Shanghai-utställningen genom sina viktigaste internationella och inhemska projekt. I utställningen som celebrerar arkitektbyråns 50 år av verksamhet möts Finland och Kina. PES-Arkitekterna har planerat och producerat utställningen, förverkligandet är resultatet av ett samarbete med Finlands arkitekturmuseum.

Utställningen Helsingfors-Shanghai som öppnas den 7:e mars i arkitekturmuseum sammanför Finland och Kina. PES-Arkitekterna har under de senaste 15 åren på ett synligt sätt utvidgat sin verksamhet till Kina, genom att de där har planerat ett flertal kultur- och affärsbyggnader. Byrån har samtidigt svarat för arkitektplaneringen av betydande trafikprojekt i Finland.

Professor och arkitekt Pekka Salminen var byråns ledande delägare när den nuvarande PES-Arkitekterna grundades år 1968. Den började sin verksamhet under namnet Arkitektbyrån Koivisto–Salminen–Siivola, KSS, i återuppbyggnadstidens Finland, ett land som höll på att komma på fötter och som i och med urbaniseringen höll på att utvecklas till en nordisk välfärdsstat. Som en följd av urbaniseringen var behovet av infrastruktur och fritidsanläggningar påtagligt. De storskaliga byggnadsprojekten förde också med sig många uppdrag för byrån, så som Lahtis stadsteater år 1983 och Lahtis idrottscentrum och skidmuseum åren 1977, 1999 och 2015.

Salminens planeringsvision visade sig tydligt redan i de belönade tävlingsarbetena på 1980-talet: i Åbo idrottscentrum och det finska vetenskapscentret Heureka. I dem kan man känna igen de organiska återkommande utkragningar som ofta också senare framträder i Salminens arbeten.

I och med generationsskiftet som skedde år 2003 övergick ledaransvaret till arkitekt Tuomas Silvennoinen som också skötte om utvecklingen av Helsingfors-Vanda flygfält. Som verkställande direktör fortsatte diplomingenjör Jarkko Salminen. Byrån fick en ny delägare i arkitekt Arttu Suomalainen, som fortsatte sitt arbete som den ledande planeraren av terminalbyggnaderna. Generationsskiftet gav Pekka Salminen en möjlighet att koncentrera sig på PES-Arkitekternas internationella verksamhet, som alltid har utgjort en central del av byråns identitet.

Verksamheten har utvidgats på ett framgångsrikt sätt till Kina

PES-Arkitekterna inledde sin verksamhet i Kina år 2003 och det första kontoret öppnades år 2010 i Shanghai. Verksamhetsmiljön är inspirerande, för Kina har i sin tur blivit ett toppland när det gäller snabb urbanisering. I landet har framställts ett spårnät för ultrasnabba tåg på rekordkort tid, och förutom det sponsorerar och stöder centralregeringen starkt byggandet av fritidsbyggnader, särskilt kulturanläggningar. Som ett exempel på detta finns över 260 nya teaterbyggnader.

Byggnaden Wuxi Grand Theatre som blev färdig 2012 har för PES-Arkitekterna blivit ett visitkort som har lyft upp byrån till den översta kasten inom kulturbyggandet. PES-Arkitekterna har vid början av år 2018 i sin portfölj som innehåller tävlingar i Kina samlat på sig fyra flygfält och närmare tjugo olika slags planer för kulturbyggnader. Förra året färdigställdes i Chengdu en 192 meter hög multifunktionell byggnad, Icon Yunduan, vars huvudsakliga hyresgäst är EU Project Innovation Center EUPIC.

För tillfället är en helhet bestående av fem kulturbyggnader vid namn Strait Culture and Art under arbete i Fuzhou, på västra stranden av Taiwan-sundet. Den utgör en viktig utgångspunkt för projektet 21st Century Maritime Silk Road.

”Jag tror att vi under femton års tid har lyckats föra till Kina en del av de bästa verksamhetspraxisarna inom den finländska planeringen och det finländska byggandet”, konstaterar Pekka Salminen. ”Dessa är till exempel beaktandet av användarens synvinkel som utgångspunkt vid planeringen, och det heltäckande uppmärksammandet av byggnadens verksamhet, teknik och arkitektur redan i skissfasen av planeringsprocessen.”

I utställningen presenteras åtta objekt i Finland och utomlands. Bland dessa är Helsingfors Hamns Västra Terminal 2 som nyligen öppnades i hemlandet, utvidgningen av non-Schengen-terminalen i Helsingfors–Vanda flygfält och Ringbanans tunnelstationer Aviapolis och Flygfältet. Andra objekt är Marienkirche-konsertsalen i Tyskland, Operahuset i Wuxi, tornhuset Icon Yunduan i Chengdu, kulturcentret i Fuzhou samt hybridskyskrapan i Guangzhou som är under planering.

Objekten förevisas med hjälp av ritningar, videor och miniatyrmodeller, och byråns arbetssätt åskådliggörs med hjälp av rikliga materialexempel. I utställningen visas också bambumöblerna i det första Shanghai-kontoret, som inredningsarkitekt Yrjö Kukkapuro har designat för PES-Arkitekterna.

Publikation: I samband med utställningen publiceras boken Wuxi Grand Theatre, som innehåller bland annat jämförelser mellan de finländska och kinesiska planerings- och byggnadspraxisarna.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Finlands arkitekturmuseum
Kaserngatan 24
00130 Helsingfors
(09) 8567 5111