Sök evenemang

Ti On To Fre
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Kommande evenemang

Barnevenemang

Ola Kolehmainen

Evenemanget har redan ägt rum.
Arvostele
Arvostelujen keskiarvo : 0/5 (0 ääntä)

Ola Kolehmainens (f. 1964) fotoserie Heliga rum kom till när han fotograferade moskéer ritade av arkitekten Mimar Sinan (c.1490-1588) i Istanbul. Temat inspirerade honom till att också fotografera andra heliga byggnader i Europa. Bilderna av hundraåriga kyrkor, synagogor och moskéer påminner om hur de olika religionernas historia korsar varandra. Heliga rum är en resa till rummet, tiden och ljuset. Utställningen består av 28 verk, av vilka 19 nu visas för första gången.

Efter att under hela sin karriär använt modern och samtida arkitektur som material bygger Kolehmainen nu för första gången sina verk på historisk arkitektur. I bilderna av de heliga rummen har perspektivet och arkitekturen spjälkats upp och därefter pusslats ihop på nytt. Resultatet är ett nytt slags rum, där ljuset och atmosfären har huvudrollen. Samtidigt framstår bilderna som mer tredimensionella än vad fotografier av arkitektur vanligtvis är. Även om byggnaderna är lätta att känna igen kan inte en människa som står inne i dem gestalta rummet och ljudet på det här sättet. Att fotografera platser som verkar tomma har varit en långsam process som tagit nästan fyra år. För varje objekt har det behövts en noggrant bestämd tidpunkt på dygnet under en viss tid på året.

Utställningen är ett helhetskonstverk, där väggarna och de rum som de formar spelar en viktig roll. Utställningsarkitekturen och färgplaneringen är gjord av Berlinarkitekterna Matthias Sauerbruch och Louisa Hutton.

Kurator för utställningen är amanuens Claire Gould på HAM, och i samband med den utkommer boken Ola Kolehmainen – It’s all one History, (almost), utgiven på förlaget Hatje Cantz. Bokens texter är skrivna av Mark Gisbourne och Claire Gould. Utställningen har sponsrats av Farrow & Ball och Miettinen Collection.

I samband med utställningen hör vi tonsättaren Petros Paukkunens spatiala ljudinstallation Heavenscape – Architecture of Infinity (f. 1990) som bygger på ljudets handgripliga och fysiska dimensioner. Verket har inspirerats av kyrkomusik från samma tidsperioder som de historiska monument som Kolehmainen avbildat i sina verk. Projektet har erhållit understöd av Pro Av Saarikko Oy.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
HAM-galleriet
Södra Järnvägsgatan 8
00100 Helsingfors
Biljetter
10/8€