Sök evenemang

Ti On To Fre
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021

Barnevenemang

Vanessa Forstén: Menorrhoea

Evenemanget har redan ägt rum.
Öppet varje dag kl 12-18
--------------
Vanessa Forstén
Menorrhoea
2017

Vanessa Forsténs nya soloutställning Menorrhoea består av stilleben, porträttfotografi och en performancevideo. Forstén använder sig av olika medier för att undersöka sin kropp under menstruationen. Hennes verk skildrar menstruationsblod som en normal kroppsvätska samt smärtan som menstruationen innebär för den blödande personen. Verken presenterar också alternativ medicin och miljömedvetna mensbindor. 

Det latinska ordet Menorrhoea syftar på blodflödet under menstruationen. Menstruationsblod är det enda icke-våldsamma blodet, men samtidigt det mest kontroversiella. 45 år efter Judy Chicagos konstverk Menstruation Bathroom (1972), en del av installationen Womanhouse i Kalifornien, är menstruationsblodet fortfarande ett socialt tabu i vår kultur. Det anses inte normalt för en kropp att blöda i en månatlig cykel. Dessa kroppar anses vara smutsiga, deras handlingar oförutsägbara och deras förmåga att fatta beslut betraktas som begränsad på grund av det emotionella tillstånd de uthärdar under menstruationen. 

Forsténs verk porträtterar mens ur ett framåtsträvande perspektiv. Genom att använda sig av ett mjukt ljus betonar Forstén den naturliga sårbarheten under menstruationen. I självporträttet Privilegium Albus presenteras Forstén i en privilegierad position iklädd helvitt samt en krage skapad av oanvända tamponger. Genom detta verk ifrågasätter hon den privilegierade postionen; möjligheten att köpa tamponger i den närliggande affären och att använda dem som man behagar är inte normen för de flesta kroppar som blöder världen över. I videoperformancen Warpaint använder Forstén sitt eget blod som smink med inspiration hämtad från sminkvideos. Som titeln antyder blir hennes performance en ritual i och med varje penseldrag med blod hon applicerar i sitt ansikte. Skamlöst står hon som hon är - inte ett offer, utan en person som blöder varje månad. 

Vanessa Forsténs (f. 1990) verk fokuserar på den kvinnliga identiteten och det feminina. Hennes första soloutställning Always invisible, never out of sight hölls i maj 2016 på Creat Space i Helsingfors. Hon har deltagit i ett flertal utställningar i Europa, Japan och USA. I februari 2017 blev hon utvald till Månadens unga konstnär vid Gumbostrand Konst & Form i Sibbo. För tillfället visas hennes fotoserie Revir på Soome Institute i Tallinn som en del av grupputställningen Identity Matters. Forstén arbetar och bor i Helsingfors.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Asbestos Art Space
Backasgatan 45
00550 Helsingfors