Sök evenemang

Ti On To Fre
20212223242526
272829303112
3456789
10111213141516

Barnevenemang

Julian Rosefeldt

Evenemanget har redan ägt rum.
Arvostele
Arvostelujen keskiarvo : 0/5 (0 ääntä)

Julian Rosefeldts prisade Manifesto blåser nytt liv i konstnärsmanifesten. Verket där Cate Blanchett medverkar visas på Helsingfors Konsthall som en del av Helsingfors festspels program.Vilken är konstnärens roll i dag? Julian Rosefeldts omdiskuterade filminstallation med 13 kanaler, Manifesto (2015), är en hedersbevisning till konstmanifestens tradition.

Rosefeldt byggde upp sitt kollage av historiska texter och kopplade ihop innehållet med situationen i dag. Sålunda uppkom 13 monologer där olika konstnärer gör sig hörda, från dadaisterna till situationisterna, från Kasimir Malevitj till Jim Jarmusch. De i ungdomlig iver skrivna passionerade texterna berättar om en vilja att förändra världen med hjälp av konsten.

Den australiensiska skådespelaren Cate Blanchett framför detta ”manifestens manifest” som ett modernt upprop till handling. Hon tolkar 13 olika personer – däribland en lärare, ett nyhetsankare och en hemlös man – och blåser nytt liv i både berömda och mindre kända texter.

Många av texterna är skrivna av konstnärer i unga år och uttrycker en vilja att förändra världen med konstens hjälp. Samtidigt speglar de också sin egen generations röst. Manifesto studerar allvaret i dessa ofta lidelsefullt formulerade historiska manifestationer och frågar sig om de har stått emot tidens tand. Är de universella? På vilket sätt har dynamiken mellan politiken, konsten och livet förändrats?

Julian Rosefeldt, verksam i Berlin, är känd för sina visuellt rika rörliga bilder. Han inspireras av film, konst och populärkultur och för betraktarna in i surrealistiska, sceniska rum och välbekanta världar som förvandlats till någonting förunderligt.


Manifesto är beställd av ACMI – Australian Centre for the Moving Image Melbourne, Art Gallery of New South Wales Sydney, Nationalgalerie – Staatliche Museen zu Berlin och Sprengel Museum Hanover. Producenter är Burger Collection Hong Kong och Ruhrtriennalen. Verket har fått stöd från Medienboard Berlin-Brandenburg i samarbete med Bayerischer Rundfunk.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsingfors Konsthall
Nervandersgatan 3
00100 Helsingfors
09-454 2060
Biljetter
12 € / 8 €