Sök evenemang

Ti On To Fre
18192021222324
2526272829301
2345678
9101112131415

Emma Jääskeläinen

Evenemanget har redan ägt rum.
Vad göra åt en korv som ligger på soffan?

Privatutställning fokuserar på skulptur. Konstverken är personskulpturer och studier i form och dess evolution. Sad Basket berättar om stunder tillsammans och längtan efter närhet men också om alienation och besvikelse.

- Allt började med en festlig skulptur som föreställde en näsa. Den föll, och plötsligt var det ett ganska patetiskt fall: Sad Basket. Korgen symboliserar födelseplatsen, och på utställningen är den grå och rofull, berättar Emma Jääskeläinen.

Graal, som personerna i filmen Indiana Jones och det sista korståget sökte efter, var en skål i lera tillverkad av en snickare. Skulpturen Sad Basket kan jämföras med detta föremål som i sin anspråkslöshet innehöll livets källa.

- Stenens mission är att bli mjuk och förändras till en yta som längtar efter beröring. Man måste bry sig om dess tillvaro, man måste låta den verka, säger Emma Jääskeläinen.

Tårna i verklig storlek ryms i fickan och känns som samlarobjekt. De ca 25 kilo tunga skulpturerna fungerar som motkraft till kroppen. Den stora handen rör sig inte. Den visar rester, matrester och fint slipade hörn. Man kunde lika gärna hålla handen på sin handflata som en liten vit figur och tryggt låta den gå sin väg.

Utställningen har beviljats stöd av Centret för konstfrämjande och Bildkonstakademin vid Konstuniversitetet.

Emma Jääskeläinen

Emma Jääskeläinen (f.1988, Esbo) är en skulptör som ofta även skapar videoverk genom processer relaterade till skulptur. För närvarande fokuserar hon på teman med anknytning till skulpturtraditionen och på personliga kroppsliga upplevelser. Emmas passion är komposition och hon siktar på att ge ut egen musik före 30-årsdagen.

Konst av Jääskeläinen har visats på bland annat Hyvinge konstmuseum, Flow Festivalen, Ateneum och senast på Kuvan kevät 2017. Hon har också deltagit i grupputställningar utomlands. Sad Basket är hennes första privatutställning och slutarbete för magisterexamen.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
HAM-galleriet
Södra Järnvägsgatan 8
00100 Helsingfors
Biljetter
Fritt inträde.