Sök evenemang

Ti On To Fre
16171819202122
23242526272829
303112345
6789101112

Rum för kärlek – Spelad kärlek

Evenemanget har redan ägt rum.
Teatermuseet närmar sig Finlands 100-årsjubileum genom den starkaste av känslor – kärleken. I kärlekens namn har goda gärningar utförts, men man har även förorsakat förödelse. Kärleken har många betydelser: kärleken kan riktas till nästan, till en själv, till gud, konsten, materien. Teatermuseets Spelad kärlek öppnar några synpunkter på hur och med vilka utgångspunkter kärleken under hundra år har beskrivits på scenerna i Finland.

Kärleken är en del av maktspelet, i relationskomedier, i utvecklingshistorier. Den är en del av den upplevda vardagen och en dröm som aldrig uppfylls. Kärleken är ansvar och lek, närmanden och flykt. Kärleken är både lokal och universal. Dess betoningar skiftar i olika kulturer. Det som någonstans ses som förbjudet och ödesdigert kan på annat håll vara ett tecken på verklig och äkta passion. Finländarnas förhållande till känslor är ofta fundersamt och i föreställningarna beskriver man inre känslostormar. Kärleken förändrar människans revir, värderingar och förhållande till sig själv. Utländska repertoarval förklarar även detta. Vissa författares verk får finska nytolkningar decennium efter decennium.

Den spelade kärlekens historia, som grundar sig på inhemsk litteratur eller inhemska manuskript, ser vi över rampen men också via linsen. Samma skådespelare och samma estetik har smidigt flyttat från scenen till kameraögat. Utställningens filmkollage har förverkligats i samarbete med vårt Nationella audiovisuella institut.

Vi lyfter också fram Shakespeare samt Tjechov och Tolstoj av de utländska dramatikerna. Av deras produktion har vi valt några pjäser som under årtionden troget uppförts på våra teatrar och vilkas livskraft fortsättningsvis är stark.

Spelad kärlek är utöver en samlingsutställning även teater i utställningen. Vi har byggt upp nya fiktiva rum för kärleken, rummen har fått dekorer, bilder har behandlats. Urvalet har i huvudsak tagits från Teatermuseets egna samlingar.

Rum för kärlek är fyra nyländska museers – Hotell- och restaurangmuseets, Lottamuseets, Teatermuseets och Vanda stadsmuseums – gemensamma utställnings- och evenemangshelhet i anslutning till jubileumsåret för Finlands självständighet. Självständigheten firas ofta genom att man minns krig eller statsmän, men museerna ville göra något annat. Så uppstod projektet Rum för kärlek, som firar det hundraåriga självständiga Finland genom att presentera kärlekens historia, vart och ett av museerna via sitt eget ämnesområde. Alla utställningar öppnades på vändagen 14.2.2017.

Projektet har godkänts till Finland 100-programmet. Mer om projektet:

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Teatermuseet, Kabelfabriken
Tallbergsgatan 1 G
00180 Helsingfors
020 796 1670
Biljetter
5/8 €. Fritt inträde sista onsdagen i månaden kl. 17−20.