Sök evenemang

Ti On To Fre
17181920212223
24252627282930
1234567
891011121314

Barnevenemang

Den Stora Elden

Evenemanget har redan ägt rum.
Roland Schimmelpfennigs pjäs Den Stora Elden (Das grosse Feuer) hade premiär på Viirus 14.9.2018. I januari 2019 visas de sista föreställningarna.

Den Stora Elden är en modern fabel om två byar som ligger i dalgången längs en bäck. På den ena sidan bäcken växer vin och på den andra sidan betar oxar, kor, hästar och får. Sommaren för med sig hetta, torka, storm och regn. Men bara byn på den ena stranden hemsöks av översvämning, sjukdom och död. Medan man begraver de döda på ena sidan bäcken förvandlar mjölnaren på andra sidan sin kvarn till utflyktslokal för festlystna turister. När en stor eldsvåda bryter ut i den drabbade byn och ödelägger allt kliver de överlevande i en båt och försöker nå den andra sidan – men nu är bäcken redan bred som ett hav.

Den Stora Elden är en vass samhällskritik av vår värld som den fungerar idag. Schimmelpfennig har sedan tidigt 2000-tal gjort sig berömd för teatertexter som tar temperaturen på samtidens mänskliga identiteter och relationer satta i ett globalt ekonomiskt och ekologiskt sammanhang. I Den Stora Elden abstraherar han vår blick ut till en kylig distans där magnifika väderomslag skapar händelser som innebär katastrofer för de enskilda människorna som drabbas.

Anders Carlsson, professor i skådespelarkonst vid Konstuniversitetets Teaterhögskola och tidigare ledare för svenska teatergruppen Institutet, regisserar föreställningen på Viirus och på scenen står teaterns egen ensemble, Maria Ahlroth, Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti och Jessica Raita.

I föreställningen används avancerad kamerateknik och Viirus teatersal har delats av en filmduk som skiljer åt publiken och skådespelarna. En kamera för med sig åskådarens blick till en detaljrik miniatyrvärld och dess invånare. Scenografi- och kostymansvariga Janne Vasama, ljudplanerare Ville Kabrell och ljusplanerare Lauri Lundahl har skapat de visuella inslagen och ljudet i miniatyrvärlden. Jonatan Sundström ansvarar för videoplaneringen.

Text Roland Schimmelpfennig
ÖversättningUlf Peter Hallberg
Regi Anders Carlsson 
På scenen Maria Ahlroth, Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti, Jessica Raita
Konceptplanering Maria Lundström
Scenografi och kostym Janne Vasama
Mask Riikka Virtanen, Eija Kuokkanen
Ljudplanering Ville Kabrell
Ljusplanering Lauri Lundahl
Videoplanering Jonatan Sundström
Kameratekniker Colin Thaa, Jodie Sinclair

Föreställningens språk är svenska men den tolkas också till finska och engelska. 

Längd ca 1 h 35 min, utan paus.

Biljetter: Ordinariepris 30 € / Pensionär 24 € / Studerande och arbetslösa 16 €
www.lippu.fi, viirus@viirus.fi, 09 440 224

Uppföranderätt S. Fischer Verlag GmbH, Frankfurt am Main, Tyskland; © 2016
Uppföranderätt Agency North / Colombine Teaterförlag

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Teater Viirus
Medelhavsgatan 14, Busholmen
00220 Helsingfors
(09) 440 224

Mest visade

Nytt