Sök evenemang

Ti On To Fre
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Våren vaknar konsert

Evenemanget har redan ägt rum.
Att våren vaknar är för oss nordeuropeer kanske ännu mera dramatiskt och betydelsefullt än för människor i sydligare länder. Våren vaknar till liv efter vinterns sömn med en oemotståndlig kraft, och väcker också oss människor från vinterdvalan. Barockensemblen Johanna Lönnfors – Sofia Fernholm – Pieta Mattila – Anssi Mattila bjuder på ett vårligt nordeuropeiskt program med holländsk och tysk barockmusik. Bach och Telemanns kantater är musik till vårens helger och Huygens kärlekssånger berättar om kärlekens eviga vår. Med på programmet är också mer eller mindre solig och underhållande instrumentalmusik. Ensemblens musiker delar ett intresse för tidig musik och utgör samtidigt en familje-ensemble, då det är mor och dotter och far och dotter som står på scenen.

Om musiken
Den unga Johann Sebastian Bach komponerade kantat nr 182 i Weimar ursprungligen till Palmsöndagen år 1714. Senare när han var kantor i Leipzig, var det förbjudet att uppföra kantater under fastetiden, förutom på Marie bebådelsedag, men den uppfinningsrike Bach såg att texten också passade till den dagen, då det handlar om både om när Jesu födelse och intåget i Jerusalem.

Bachs mest kända instrumentalmusik föddes under hans lyckligaste tid vid hovet i Köthen 1717-1723. Prins Leopold var en ung man som förstod sig på och älskade musik, vilket ledde till att hovorkestern växte till en ensemble på 12 musiker. Prinsen spelade själv violin, viola da gamba och cembalo. Det är tydligt att det har varit en harmonisk tid för orkestern och musikerna och prinsen har varit goda vänner.
Holländarna Willem de Fesch och Contantin Huygens är mera okända för den stora publiken. De Fesch var på sin tid en berömd virtuos på olika basinstrument och han verkade förutom i Nederländerna även i Bonn i Tyskland samt senare i livet som basist i Georg Friedrich Händels orkester i London. Hans instrumentalmusik trycktes och spred sig runt omkring i Europa.

Huygens var däremot en renässansmänniska under Hollands guldperiod: poet, diplomat, vetenskapsman, tonsättare och arkitekt. Han spelade flera instrument och komponerade också. Han behärskade flera språk, förutom modersmålet åtminstone franska, latin,grekiska, italienska, tyska, och engelska. Huygens adlades i flera länder. Hans säner blev betydande vetenskapsmn, speciellt Christian blev en stor fysiker. Samlingen ”Pathodia sacra et profana” bestpr av enkla och tjusiga såväl andliga som världliga sånger.

Georg Philipp Telemann, känd som en mycket produktiv tonsättare, gav ut sin samling ”Der Harmonische Gottesdienst” i Hamburg 1726. Den här årssamlingen av kantater har varit mycket populär genom tiderna, eftersom samlingen är lämpligt liten. Det behövs endast en sångare, soloinstrument: violin, oboe eller flöjt och continuo: harmoniinstrument, tex cembalo och melodibas, tex cello. Kantat nr 31 som osar heta stenar kommenterar den första pingstens händelser, som beskrivs i Apostlagärningarna.

Arr: Borgånejdens musikinstitut och Borgå församlingar.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Lilla kyrkan
Kyrkotorget 1
06100 Borgå
Biljetter
Program 10 € / 5 € samt familjebiljett 20 € vid dörren.