Sök evenemang

Ti On To Fre
21222324252627
28293031123
45678910
11121314151617

Olga Chernysheva

Evenemanget har redan ägt rum.
Ordered Equivocations.

Olga Chernysheva (född 1962, bor i Moskva) är en av Rysslands mest välkända konstnärer. Hon visar video, fotografi, teckning (och mer sällan måleri) på museer, gallerier och biennaler runtom i världen – och nu också i Finland.

Filmkonsten, som alltid är på jakt efter den rätta sammanställningen av bild och ord för att frammana den rätta känslostämningen hos betraktaren, påverkar fortfarande Chernyshevas konst på avgörande sätt. Samtidigt bidrar hon till nyskapande inom den ryska traditionen att betrakta bildkonsten (kanske med undantag för ikonmåleriet) som en löpande kommentar till samhällsutvecklingen, och därigenom ett massmedium. "Ordered Equivocations", Chernyshevas utställning för Kohta, innehåller ett urval om tolv verk från den pågående serien Screens, påbörjad 2010: korta sekvenser av rörlig bild kopplade till förtätade texter (på ryska och engelska).

Dessa mikro-essäer eller prosadikter handlar om allt möjligt, från centralasiatiska gästarbetare i Moskva till plastpåsarna som blåser omkring utanför pyramiderna i Giza; från en historia på radio om en brevduva som promenerade hela vägen hem till Immanuel Kants råd om att ”dricka luft genom näsan”.

Utställningen innehåller också ett urval nya kolteckningar, däribland en serie där Chernysheva använder samma strategi som i Screens och återigen gör tydligt att en konstnär kanske inte kan, eller ens måste, välja mellan att berätta i bilder och rita med ord. I dessa teckningar tar de halvsuddiga kolstrecken över videoklippens roll som fönster mot en upplevd verklighet.

Fritt inträde.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Kohta
Verkstadsgatan 2 B, bgd 7, 3.
00580 Helsingfors