Sök evenemang

Ti On To Fre
21222324252627
28293031123
45678910
11121314151617

EGS: Writing My Diary

Evenemanget har redan ägt rum.
E, G, S – dessa tre bokstäver har synts i gatubilden, på konstutställningar och i beställningsverk i det offentliga rummet runtom i världen. Utställningen Writing My Diary på Helsingfors Konsthall ger den hittills bredaste exposén över graffitikonstnären EGSs mångsidiga produktion. Utställningen produceras av Finska Konstföreningen.


EGS (f. 1974) hör till Finlands internationellt mest kända graffitikonstnärer vars målningar kan ses i stadsrummet i tiotals länder världen runt. Under de senaste åren har han breddat sitt uttryck mot mer traditionella konstformer. Ett är gemensamt för alla hans verk: där ingår alltid bokstäverna E, G och S.

Helsingfors Konsthalls utställning Writing My Diary som produceras av Finska Konstföreningen presenterar EGSs mångsidiga produktion från väggmålningar till glasskulpturer, från bläckarbeten till träinstallationer. Merparten av verken visas nu för första gången.

EGS skapar nya former och mönster av sina initialer, ända till det oigenkännliga. För honom handlar upprepningen av bokstäverna dels om att följa graffitins grundläggande kalligrafiska tradition, dels också om att skriva sin egen livslånga resedagbok: han ser varje enskilt verk som en del av en större helhet som under trettio års tid har spridit sig till redan mer än femtio länder på fem kontinenter.

Stater samt deras gränser och styrkeförhållanden är återkommande teman i verken, varför bokstäverna E, G och S ofta också antar formen av en karta. I sina variationer på temat världskartan har EGS utforskat just gränser, dessa världens oeftergivligaste streck. På utställningen visas också en helt ny verkserie som presenterar försvunna stater och autonoma regioner. De är också en påminnelse om bläckets makt att förändra verkligheten och världsordningen.

För första gången får vi också se en installation som EGS gjort av träskulpturer i stort format. Virket kommer från fällda träd på Backasgatan där invånarföreningens verksamhet en gång gav impulsen till nolltoleranspolitiken för graffiti i Helsingfors (1998-2008). Backasgatans popplar har genom bränning och skulptering fått en ny form och lever nu vidare i EGSs verkserie Shadrach, Meshach and Abednego. I verket Ash Clouds har EGS använt bläck gjort på kolet av det brunna träet.

EGS, även kallad graffitins antropolog, har från första början dokumenterat sina verk, och på utställningen visas också fotografier från hans karriär från 1980-talet till idag.

Writing My Diary är den hittills bredaste exposén över EGSs produktion. Under de senaste åren har hans verk visats på gallerier och museer både i Finland och internationellt, och många verk ingår också i ett flertal offentliga och privata samlingar. Därtill har EGS gjort offentliga beställningsverk, exempelvis väggmålningarna i Vanda fängelse och HNS sjukhus.

I samband med utställningen publiceras en bok som skildrar EGSs karriär och produktion. Boken som utges av Finska Konstföreningen innehåller artiklar av den amerikanske graffitikonstnären och aktivisten Alan Ket, den brittiske antropologen och kuratorn Rafael Schacter och den svenske konstkritikern Jacob Kimwall.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsingfors Konsthall
Nervandersgatan 3
00100 Helsingfors
09-454 2060
Biljetter
12 € / 8 € / Museikort / gratis entré för barn under 18 år