Sök evenemang

Ti On To Fre
17181920212223
2425262728291
2345678
9101112131415

Invigningskonsert av Zachariassen-orgeln

Evenemanget har redan ägt rum.
Den nyrenoverade och restaurerade Zachariassen-orgeln från år 1898 i Lovisa kyrka, invigs med bön, bild och musik. Det bjuds på fin musik från Finland och Danmark framförd av organisterna Sixten Enlund och Pekka Suikkanen. Under konserten har var och en möjlighet att höra om renoveringsarbetet. Det blir en presentation med bilder över arbetet som inleddes 4.9.2019 av Urkurakentamo Veikko Virtanen Oy.

Konserten har fritt inträde. Programavgift 10€ för att understöda församlingarnas musikarbete. Konserten arrangeras i samarbete med Agricolan suomalainen seurakunta

Sixten Enlund (f. 1955 i Jakobstad), director musices, är kantor i Johannes församling i Helsingfors. Han har fått sin utbildning vid Sibelius-Akademin, där han avlade diplomexamen i orgelspel under ledning av Enzio Forsblom. Han fortsatte sina studier vid Musikhochschule Lübeck 1978, vid Internationale Zomeracademie voor Organisten i Haarlem 1981 och privat för Sándor Margittay i Budapest.

Sixten Enlund gav sin debutkonsert i Finlandiahuset 1980 och har konserterat i Finland, Sverige, Danmark, Island, Estland, Tyskland och Österrike samt spelat in flera skivor. Som kördirigent har han lett bl.a. Muntra Musikanter och Chorus Sanctae Ceciliae. Enlund har varit medlem av Nordiska kyrkomusikrådet 1991–2000, varav de fyra sista åren i egenskap av president. Sixten Enlund verkar även som konsult i orgelbyggnadsfrågor. Han är sedan 2018 ordförande för Delegationen för orgelärenden vid Kyrkostyrelsen.


Pekka Suikkanen har studerat orgelspel vid Sibelius-Akademins kyrkomusiklinje under ledning av professor Enzio Forsblom 1977–84. Efter avlagd diplomexamen gav han sin debutkonsert i Finlandiahuset 1984. Sina studier har han kompletterat vid olika mästarkurser I Spanien, Tyskland och Holland.

Pekka Suikkanen verkade som organist i Gamla kyrkan i Helsingfors 1984–2014 och som timlärare vid Sibelius-Akademin 1981–2014. Från augusti 2014 arbetar han som lektor I kyrkomusik vid Sibelius-Akademin inom ämnesområdena orgelimprovisation och liturgiskt orgelspel. Som ordförande för den finländska orgelkonstens förening, Organumsällskapet, verkade han åren 1995–2000 och som ordförande för Kyrkans delegation för orgelärenden åren 2002–17.

Lovisa kyrka, som stod klar år 1865 enligt ritningar av arkitekt Georg Theodor Chiewitz, fick drygt trettio år senare en orgel. Orgeln från år 1898 byggdes av danskbördige Jens Alexander Zachariassen. Under 1970-talet bytte man ut det pneumatiska systemet till ett elektropneumatiskt. Man tillförde även ett ryggpositiv, vilket innebar att ett nytt spelbord måste byggas.

Renoveringsarbetet 2019-2020
Renoveringen är på slutrakan och har pågått sedan september 2019. Utgångsläget har varit att reparera orgeln så att tekniken är säker och instrumentet fungerar optimalt, samt att återställa dispositionen till det ursprungliga. Målsättningen med alla åtgärder har varit att återfå orgeln till dess ursprungliga värdefulla skick. De mest synliga förändringarna är att ryggpositivet nedmonterats och vid läktarskranket kan man se det nya spelbordet. Orgelhuset med sina utsmyckningar, av arkitekt Johan Jacob Ahrenberg, har reparerats och målats. På den plats där ryggpositivet var, kommer läktarskranket att byggas enligt samma modell som det övriga skranket.

De icke synliga reparationerna har med orgelns funktion att göra. De viktigaste åtgärderna berör lufttillförseln till piporna och spelmekaniken. Träarbeten har utförts i luftlådorna, man har täppt till läckage, bytt ut läder och putsat luftkanalerna. Orgeln har ett nytt och modernt elektriskt system mellan spelbordet och orgelhuset, men allting som berör lufttillförseln till piporna är fortfarande Zachariassens över 100 år gamla pneumatiska teknik. För musikern innebär det nya spelbordet nya möjligheter. Man kan t.ex. spara mängder med personliga registreringar och har möjlighet att med hjälp av den nya tekniken byta registrering snabbt och lätt.

Renoveringen av orgeln möjliggör en kvalitativ klang, tack vare att nästan alla pipor var ursprungliga och materialet av hög kvalitet. Alla pipor är putsade, kontrollerade och vid behov reparerade. Intonering av pipor innebär att man pipa för pipa går igenom klangen, tonhöjden och styrkan. Man har naturligtvis inte försökt ändra på ljudet, utan man har åtgärdat ojämnheter i klang och reparerat dåligt klingande pipor.

Tack vare de bevarade ursprungspiporna och det ursprungliga spelbordet som finns bevarat i kyrkan, har man fått ett fantastiskt utgångsläge för renoveringsarbetet och återgivit orgeln sin ursprungliga status.

Helsingfors 2.3.2020 Pekka Suikkanen

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Lovisa kyrka
Brandensteinsgatan 2
07900 Lovisa
Arrangör
Agricola svenska församling

Mest visade

Våra tips

Nytt