Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
21222324252627
28293031123
45678910
11121314151617

Tulevia tapahtumia

Lastentapahtumat

Marta Zgierska

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
Post

Valokuvataiteilija Marta Zgierska joutui vuonna 2013 vakavaan auto-onnettomuuteen. Vaikea paranemisprosessi laukaisi posttraumaattisen stressireaktion: valokuvauksesta tuli Zgierskalle keino, jolla purkaa pelkoja ja käydä ahdistusta läpi. Post-näyttelyn kuvat kertovat hänen selviytymistarinansa.

”Onnettomuus keskeytti normaalin elämän. Vastoinkäymistä seurasivat toiset vastoinkäymiset: leikkaukset, kuukausia kestäneet fyysiset rajoitukset, ero ja ahdistuneisuushäiriön paluu sekä paheneminen”, Marta Zgierska kertoo.

Toipilasaika vei Zgierskan myös takaisin lapsuuteen: hänen mieleensä tulvi sirpalemaisia muistoja ja kirkkaita yksityiskohtia vuosien takaa. Hieman ennen onnettomuuttaan hän oli löytänyt vanhempiensa kotoa opettajan kirjoittaman palautteen, jossa seitsenvuotias Marta kuvataan mallioppilaaksi, josta kaikki pitävät.

”Ulkoisesti olin pysynyt mallioppilaana läpi aikuiselämäni. Kuitenkin sisäisesti rajoitteeni, häpeäni ja ahdistuneisuuteni jatkoivat vellomistaan. Onnettomuuden myötä omasta fyysisyydestäni ja kivustani tuli valokuvien lähde. Aloin ottaa valokuvia keinona purkaa pelkoni", Zgierska sanoo.

Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilassa avautuva valokuvanäyttely Post käsittelee hiljaisuuteen ja jännitteeseen jäänyttä traumaa. Näyttelyn minimaalisista kuvista on riisuttu kaikki ylimääräinen. Rusentunut auto, veren tahrima takki tai kämmenessä näkyvä haava ovat Zgierskan oman tarinan metaforia. Selviytymisen vähäeleinen kieli saa kuvissa visuaalisen muodon. Jokainen voi löytää niistä omat kipukohtansa: kuluttavat haaveet, pelot, pakkomielteet ja tavan kohdata traumaattinen muisto.

”Post on yritykseni luoda intiimi yhteys, joka tuo menneet kokemukset osaksi nykyisyyttä”, Zgierska luonnehtii.

Marta Zgierska (s. 1987) on Varsovassa asuva puolalainen valokuvaaja. Hänellä on maisterin tutkinnot valokuvauksesta, teatteritieteestä ja journalismista. Hänen sarjansa Post valittiin osaksi Circulations-festivaalia Pariisissa, joka esittelee Euroopan kiinnostavimpia nuoria valokuvaajia. Vuonna 2016 hän voitti yhden Euroopan arvostetuimmista valokuvapalkinnoista: Prix HSBC pour la Photographien.

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki
09-6866 3621