Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
18192021222324
2526272829301
2345678
9101112131415

Lastentapahtumat

Teollisuus oli, teollisuus on

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
Arvostele
Arvostelujen keskiarvo : 0/5 (0 ääntä)

Teollisuus oli, teollisuus on -näyttely on tuotettu yhteistyössä paikallisten teollisuusyritysten kanssa. Mukana ovat olleet Cimcorp Oy, Corenso United Oy Porin kartonkitehdas, Componenta Pori, Pori Energia, RKW Finland Oy, Sampo-Rosenlew Oy ja UPM:n Seikun saha.

Näyttelyssä ovat esillä rinnakkain uudet ja vanhat tuotteet, entiset ja nykyiset tehdasnäkymät sekä tuotantoprosessit. Yhtenä lähtökohtana on käytetty vanhoja, jopa sadan vuoden takaisia valokuvia tehtailta. Kuvien esittämille paikoille ja työvaiheille on etsitty vastinparinsa nykyisyydestä, ja dokumentoitu ne videokuvaamalla. Kuvaparien avulla museokävijät pääsevät vertailemaan nykyaikaa ja menneisyyttä seitsemässä eri tehtaassa.

Vertailua voi tehdä myös tuotteiden ja raaka-aineiden suhteen. Suosikkituote 1950-luvulta, Porin Mainio -pata, on näyttelyssä saanut rinnalleen autojen valurautaosat, joita Porin Isosannassa valmistetaan nykyään. Kuusipuu jalostuu Aittaluodossa yhä sahatavaraksi, mutta Porissa valmistettuja puulaatikoita ei enää ole markkinoilla. Kaupungin ainoa toimiva paperikone tuottaa nykyisin kierrätyskuidusta kartonkia, kun ennen se tuotti sellukuidusta paperia. Robottitehdas Ulvilassa on vahvasti uudistunut sitten 1970-luvun, jolloin yhtenä ensimmäisistä automaatioteollisuuden tuotteista valmistui säkkirobotti. Vanha säkkirobotti ”Roope” on saatu esille näyttelyyn.

Vaikka teollisuus työllistää enää merkittävästi pienemmän määrän ihmisiä kuin aiemmin, teollisuutta on yhä olemassa. Teollisuuden palveluksessa työskenteli Porin seudulla 1950-luvulla noin 10 000 henkilöä, nykyään noin puolet vähemmän. Silti täällä edelleen sahataan, valetaan, valmistetaan ja tuotetaan kuten jo sata vuotta sitten. Yötä, päivää syntyy lautaa, lankkua, auton osia, energiaa, muovikalvoja ja -säkkejä, leikkuupuimureita, kartonkia, robotteja sekä monia muita tuotteita.

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Rosenlew-museo
Kuninkaanlahdenkatu 14
28100 Pori