Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
18192021222324
2526272829301
2345678
9101112131415

Lastentapahtumat

Perustajan arteet

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
Vanhat mestarit

Amos Andersonin taidemuseo juhlii viittäkymmentä toimintavuottaan asettamalla esiin lahjoittajan suosikkeja – italialaista, espanjalaista ja alankomaalaista taidetta renessanssista 1800-luvulle. Kokoelmasta näkyy Amos Andersonin kiinnostus uskonnolliseen taiteeseen, ja monet näistä teoksista koristivat aikanaan hänen kotinsa seiniä Yrjönkadulla, Helsingin sydämessä. Neljä vuotta Andersonin kuoleman jälkeen, vuonna 1965, vihittiin lahjoittajansa nimeä kantava museo hänen entisessä asuin- ja toimistorakennuksessaan.

Näyttely Lahjoittajan teokset esittelee nelisenkymmentä vanhojen mestareiden maalausta ja veistosta, jotka ovat esillä museon 5 kerroksessa ja kappelissa. Osa näytteillä olevista teoksista on äskettäin tutkittu sekä taidehistoriallisin että teknisin menetelmin. Tutkimus on päätynyt uusiin ajoituksiin ja tekijöiden uusiin attribuointeihin sekä joihinkin yllättäviin paljastuksiin, kun taideteoksista on otettu röntgenkuvia ja tutkittu konservaattoreiden kanssa. Vanhat taideteokset ovat usein ongelmallisia tutkimuskohteita, kun ne ovat voineet turmeltua vuosisatojen aikana, tai koska vaurioituneita kohtia on voitu maalata uudestaan. Tutkimustulokset julkaistaan myös englanniksi näyttelyn yhteydessä. Näyttelyn kuraattori ja julkaisun toimittaja on museon amanuenssi Synnöve Malmström.

Amos Anderson (1878-1961) oli hankkinut omaisuutensa lehdistö- ja kustannusalalla. Hän oli tunteellinen seuraihminen sekä taiteen ja kulttuurin ystävä. Hän oli erityisen kiinnostunut keskiajan taiteesta, musiikista ja seremonioista, ja hän myös tuki monien keskiaikaisten kirkkojen restaurointeja. Vuonna 1926 hän rakennutti kotiinsa yksityisen kappelin urkuineen. Hänen vahva uskonnollinen katsomuksensa ja kiinnostuksensa katolisiin perinteisiin näkyi kiinnostuksena Italiaan. Hänen ansiostaan Roomaan voitiin perustaa Suomen tieteellinen instituutti.

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Amos Andersonin taidemuseo
Yrjönkatu 27
00100 Helsinki
09-6844 4640