Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
16171819202122
23242526272829
30123456
78910111213

Lastentapahtumat

Validi Karkia #277: Berghäll Triality

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
Suomijazzin supertrio Berghäll Triality ottaa kantaa ilmastonmuutokseen ilmastoneutraalisti äänitetyllä Joakim Berghällin säveltämällä The Arctic -teoksella. Mm. Ismo Alangon bändistä ja Helsinki-Cotonou Ensemblestä tutun Berghällin lisäksi yhtyeessä vaikuttavat kansainvälisesti tunnustetut säveltäjä-muusikot kitaristi Kalle Kalima ja pianisti Kari Ikonen.

Validi Karkia #277:
Ke 22.05.2019 BERGHÄLL TRIALITY
(Joakim Berghäll, Kalle Kalima, Kari Ikonen)
Gallen-Kallelankatu 12, showtime klo 19.00, ovet klo 18.30
Liput 20€. Konsertti on ikärajaton.
(Ennakot: Music-Divari Green River, Antikvariaatti Markku Ranta, Pihlajamaan Musiikki)
Konsertin järjestää Validi Karkia -klubi / puh. 044-2409358

Esimerkiksi Harvardin yliopiston tutkijatiimin mukaan nykyvauhtia maapallon ikijäällä on aikaa kuitenkin enää vuoteen 2022, siis noin kolme vuotta. Arviot ikijään sulamisen vaikutuksista vaihtelevat valtavasti - mutta keskimäärin ajatellaan, että pelkästään Grönlannin sulaminen nostaisi merenpintaa n. seitsemän metriä. Maailma muuttuisi pysyvästi, ja sen mukana ainakin 70 maailman ihmisistä joutuisi ilmastopakolaisiksi.

Arktisella alueella muutokset näkyvät nopeasti sekä konkreettisesti. Siinä, missä muun maapallon keskilämpötilan nousu seuraavan muutaman vuosikymmenen aikana jäänee alle kahteen asteeseen, ennustetaan arktisille alueille 5-7 asteen korotusta. Yhtä alhaisia merijäälukuja kuin juuri nyt ei ole mitattu historiassa koskaan aiemmin. Pohjoisnavalla on huhtikuun 2019 lopussa 15 astetta lämmintä, normaalin 15 pakkasasteen sijaan.

Uhkakuvien ympärillä on niin rajua faktaa, että on täysin ymmärrettävää, ettei tilannetta halua ajatella. Berghäll Triality haluaa kuitenkin kääntää kuulijan katseen nimenomaan ajattelemaan, ja huomaamaan, että jokaisella kulutusvalinnalla on merkitystä. "The Arctic" -albumin äänityssessio toteutettiin ilmastoneutraalisti, ja kaikki siitä aiheutunut hiilijalanjälki kompensoitiin albumin painatusta sekä rahtia myöten. Myös yhtyeen kiertueet ovat ilmastoneutraaleja. Tilannetta ei voi kuitata syyllistämällä "enemmän saastuttavia maita" kaikesta. Jokaisella valinnalla on merkitystä.

Saksofonien, bassoklarinetin, kitaroiden sekä moog-syntetisaattorin ja preparoidun pianon vapaa vuoropuhelu soittimiensa mestareiden käsittelyssä piirtää kuulijoiden sisäiseen avaruuteen kuvia pohjoisen erämaista sekä arktisten merien kuohuista. Eksoottinen soitinkombinaatio ja yhtyeen kokoonpano tekee konseptialbumista merkittävän jo itsessään, mutta albumi on jo saanut ainakin kriitikot puolelleen jo ennen julkaisuaan. Rytmiryhmä loistaa poissaolollaan, mikä tekee musiikista vapaasti soljuvaa, mutta intensiivistä.

"The Arctic"
https://www.youtube.com/channel/UCdlnbVhgf6eHedyHCgNAWWQ
https://www.soundi.fi/levyarviot/levyarvio-kokoonpano-kuin-kolmisoluinen-ameeba-berghall-trialityn-levy-on-avaraa-luontoa-mystisimmillaan/
http://suomijazz.com/levyarviot/2018/06/berghall-kalima-ikonen-the-arctic/

Joakim Berghäll - baritonisaksofoni ja bassoklarinetti
Kalle Kalima - kitarat
Kari Ikonen - koskettimet

Berghäll Triality

Joakim Berghäll (s. 1980) on suomenlinnalainen baritonisaksofonisti ja säveltäjä. Hän, kuten trion kaikki jäsenet, kuuluu tämän hetken kansainvälisesti kysytyimpiin instrumentalisteihimme, esiintyen yli kymmenessä eri maassa vuosittain. Berghäll on kuluneen vuoden aikana työskennellyt mm. Ingrid Jensenin ja Wayne Krantzin kanssa, ja hänet tunnetaan muusikkona esimerkiksi Ismo Alangosta, Helsinki-Cotonou Ensemblesta sekä Tsuumi Sound System -yhtyeestä. Trialityn lisäksi omia projekteja on mm. multi-instrumentalistinen Joakim Berghäll SOLO, sekä tuleva kolmen baritonisaksofonin sekstetti Dark Roast 006.

www.joakimberghall.fi

Pianisti, moogisti ja säveltäjä Kari Ikonen (s. 1973) tunnetaan paitsi omasta uraauurtavasta triostaan, myös projekteista kuten Orchestra Nazionale della Luna, Quartet Ajaton sekä Trio Toffa. Kiertueet ja esiintymismatkat ovat vieneet Ikosen yli 30 eri maahan, ja hän on äskettäin työskennellyt mm. Louis Sclavisin, Lee Konitzin, Bob Mosesin sekä Mathias Eickin kanssa. Vuonna 2013 Ikoselle myönnettiin vuoden jazzmuusikon Yrjö-palkinto.

www.kariikonen.com

Berliinissä vaikuttava Kalle Kalima (s.1973) on yksi kansainvälisesti arvostetuimmista suomalaisista kitaristeista. Hänen lukuisiin omiin yhtyeihinsä kuuluvat mm. Kuu!, A Novel of Anomaly, Tenors of Kalma sekä Kalle Kalima"s Long Winding Road. Näiden ohella Kalima on esiintynyt mm. Tomasz Stankon, Anthony Braxtonin sekä Jason Moranin kanssa, ja työskennellyt useiden eurooppalaisten yhtyeiden kanssa Berliner Ensemblesta NDR Big Bandiin. Kuluvana keväänä hän on tehnyt nykyoopperaa Opéra de Lyoniin.

www.kallekaima.com

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Validi Karkia -klubi
Gallen-Kallelankatu 12
28100 Pori
044 2409358