Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
20212223242526
272829303112
3456789
10111213141516

Lastentapahtumat

Suomalaisen kansanuskon luentosarja

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
Uskoiko menneiden aikojen suomalainen Ukkoon? Miten tontut ja hedelmällisyyskultit liittyvät toisiinsa? Millaisesta käsitysmaailmasta kumpuaa kalevalainen runousperinne?

Tapiolan kirjaston syksyn maanantai-illoissa tutustutaan suomalaiseen kansanuskoon. Alan alkeisiin keskittyvä luentomuotoinen kurssi on suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille, matalalla kynnyksellä ja mihinkään yksittäiseen tunnustukselliseen elämänkatsomukseen sitoutumatta.


Luennot:

Ma 17.9. Johdanto & maailman rakenne
Mitä ON suomalainen kansanusko? Miten muinaiset esi-isämme hahmottivat ajan kulun ja maailman rakenteen? Historiallisia vastauksia ikiaikaisiin kysymyksiin maailman mysteereistä tarkastellaan luentosarjan ensimmäisellä kerralla.

Ma 1.10. Tuonpuoleinen
Kansanomainen käsitys tämän- ja tuonpuoleisista rajoista, niiden ylittämisestä ja hallitsemisesta. Jumalat, haltiat, kanssaeläjä ja toteemit eivät olleet yliluonnollisia olentoja, vaan aktuaalisia ja läsnä olevia persoonia.

Ma 15.10. Pyhät paikat & ihminen elävänä ja kuolleena
Seitakivet, uhrilehdot ja sauna tunnettiin tuonpuoleisen kohtaamispaikkoina. Ihmisen elämä syntymästä kuolemaan ja kummittelun synty - elämän syklinen kierto ja monisieluinen ihminen.

Ma 29.10. Samanismi
Harjoittivatko muinaissuomalaiset samanismia ja millaista se on saattanut olla? Esittelyssä klassinen samanismi ja pohjoiseuraasialaiset erityispiirteet.

Ma 12.11. Suomalainen magia & tietäjät
Karhun pyllytystä, lemmen nostoa ja pellon pilausta. Sanan mahtia ja mustaa magiaa viljelevät hurmokselliset tietomiehet. Myöhäisemmän maanviljelysperinteen loitsurunoja ja taikakeinoja tarkastellaan luentosarjan finaalissa.

Luennoitsijat:
Markus Mononen on uskontotieteilijä, tutkimusavustaja ja tohtorikoulutettava Helsingin yliopistolla. Hän on tehnyt töitä uskontotieteen kärkinimien kanssa ja erikoistunut alkuperäiskansojen tutkimiseen, uskonnon, ihmismielen ja kulttuurin väliseen vuorovaikutukseen, sekä ennen kaikkea saamelaisiin noitarumpuihin.

Henri Hiljander on espoolainen erikoiskirjastovirkailija ja intomielinen, palkittu myyttirunoilija. Ison Omenan kirjastosta hänet löytää nuorisotyöhön ja kirjavinkkauksiin uppoutuneena.

Tervetuloa kuuntelemaan mielenkiintoista luentosarjaa!

Ajat
Paikka
Tapiolan kirjasto, Kulttuurikeskus
Kaupinkalliontie 10
02100 Espoo