Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
20212223242526
272829303112
3456789
10111213141516

Lastentapahtumat

Menetetyt majakat

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
Menetetyt majakat -näyttely esittelee kertomusten ja valokuvien avulla majakoita, jotka Suomi on tavalla tai toisella menettänyt. Näyttely johdattaa kadonneen kulttuuriperinnön äärelle.

Majakat ja loistot ovat osa rakennus-, kulttuuri- ja merenkulun historiaa sekä meriturvallisuutta. Ne ovat kotisaaria, tukikohtia, kiintopisteitä, muistoja ja monin paikoin myös sotavuosien taistelupaikkoja ja sijaiskärsijöitä. Majakoita on kadonnut maisemasta mm. myrskyjen ja tuhotöiden takia. Sodat ovat vieneet niistä osan: majakoita ovat hävittäneet suomalaiset itse ja muutaman on tuhonnut vihollinen. Eniten suomalaismajakoita on kuitenkin menetetty rauhanehtojen myötä tapahtuneiden alueluovutusten yhteydessä.

Osa majakoiden kiehtovuutta on niiden massiivisuudessa sekä sijainnissa ? ulkoluodoilla, säiden armoilla. Myös majakkasaarten elämäntapa, elämä meren ympäröimillä karuilla luodoilla, erossa muusta yhteiskunnasta, on luonut myyttisyyttä niiden ympärille.

Monet menetetyt majakat ovat tuttuja ainakin niminä: Suursaari, Hanhipaasi ja Ruuskeri. Osasta jäljellä on vain kivijalka, mutta osa majakoista on yhä olemassa. Forum Marinumin tuottama näyttely perustuu Johanna Pakolan ja Seppo Laurellin samannimiseen tietokirjaan.

Hinnat ja aukioloajat www.merikeskusvellamo.fi

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Merikeskus Vellamo
Tornatorintie 99
48100 Kotka