Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
17181920212223
24252627282930
31123456
78910111213

Lastentapahtumat

Rauha Mäkilä: Ring a Ring o' Roses

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
Ring a Ring o' Roses
Rauha Mäkilä
9.3.–1.4.2018

Helsinki Contemporary esittää ilolla Rauha Mäkilän näyttelyn Ring a Ring o' Roses 9. maaliskuuta–1. huhtikuuta 2018. Värikkäistä ja elinvoimaisista maalauksistaan tunnettu Mäkilä käsittelee uusissa teoksissaan elämää lähietäisyydeltä – teemat nousevat arjen yksityisistä hetkistä. Näyttely on Mäkilän neljäs sooloesiintyminen Helsinki Contemporaryssa.

August (Taro) -teoksen punahousuinen lapsi katsoo maailmaa pääseisonnassa. Preussinsininen väri levittäytyy figuurin taustalle kuin maailmankaikkeus. Eletyt hetket on tulkittu Mäkilän teoksiin yhtä mutkattomasti, kuin lapset käsittelevät elämän perustavanlaatuisia kysymyksiä leikeissään. Näyttelyn nimi, Ring a Ring o’ Roses on peräisin vanhasta englantilaisesta lasten loruleikistä, jonka uskotaan yhden käsityksen mukaan syntyneen 1600-luvulla ruttoepidemian aikana. Loru muistuttaa lasten kyvystä käsitellä luontevasti elämän vaikeampiakin puolia.

”Oikeastaan olen aina käsitellyt jollain tavalla itselleni arkisia asioita, joita sillä hetkellä koen ja elän, mutta etäännyttänyt ne itsestäni kauemmaksi. Tarttuessani valokuviin, joita olen ottanut kotiympäristössä ja rakkaimmistani, koen toki astuvani jollain tasolla lähemmäksi”, Mäkilä pohtii näyttelyn teemoja.

Väripaletin vaaleanpunaiset, mintunvihreät ja neonvärien hehku puhuttelevat Mäkilää. Uusissa teoksissa hetkellisyys ilmenee kevyessä ja ilmavassa maalausjäljessä. Vahvat mielikuvat johdattelevat maalaria ja hengittävät maalauspinnat korostavat hetkien spontaaniutta jättäen tilaa tulkinnoille. Maalausten hahmojen asut ja naamarit herättävät pohtimaan erilaisia rooleja, tarvetta piiloutua ja paeta. Hahmot katsovat maskeissaan suoraan eteenpäin, ja teosten sommittelu korostaa tarkkailun lähietäisyyttä – maalauksen hetki ja tunnelma tulee katsojan iholle. Elämän lähipiiriä tarkkaillessaan Mäkilä onnistuu kiteyttämään jotakin meitä yhdistävää.


Rauha Mäkilä (s. 1980) valmistui Kuvataideakatemiasta 2007, ja hänet muistetaan populaari- ja nuorisokulttuurista inspiroituneista teossarjoistaan. Hän on ottanut kantaa median tarjoamaan todellisuuteen teoksilla, jotka toimivat keitaana keskellä uutisvirran raadollisuutta. Mäkilän teoksia on esitetty Suomessa ja kansainvälisesti mm. Munch Galleryssa New Yorkissa; Kemper Museum of Contemporary Artissa, Kansas Cityssa; EMMA – Espoon modernin taiteen museossa; Galleri Thomassenissa, Göteborgissa; ja Landskrona Museumissa, Ruotsissa. Taiteilijan tuotantoa on useissa merkittävissä julkisissa kokoelmissa ml. Nykytaiteen museo Kiasman, Saastamoisen säätiön ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmat. Mäkilän muita viimeaikaisia projekteja ovat mm. WSOY:n 12 Klassikkoa -hanke, Tikkurilan Suomi 100 -muraalihankkeen julkinen seinämaalaus Jyväskylään sekä Helsingin Taidehallissa esitetyn Nuoret 2015 -näyttelyn kuratointi. Taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä.

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Helsinki Contemporary
Bulevardi 10
00120 Helsinki
09-278 5301