Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Tulevia tapahtumia

Lastentapahtumat

Maiju Salmenkivi: Happy Garden

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
Happy Garden
Maiju Salmenkivi
3.11.–3.12.2017

Helsinki Contemporaryssa nähdään 3.11.–3.12. Maiju Salmenkiven Happy Garden -näyttely – uusien teosten värikylläisyys ja fantasiamaailmat lieventävät marraskuun harmaata maisemaa. Maalausten tiheisiin metsiin rakentuu labyrinttimaisia puumajoja, betonilähiöihin kirjavia piknik-keitaita, ja vesielementti on keskeinen osa monen teoksen omintakeista vaikutelmaa. Maalausten maailmat levittäytyvät galleriatilaan myös kolmiulotteisesti installaation muodossa. Lisäksi Salmenkivi esittää ensimmäistä kertaa näyttelyssään paperille tehtyjä muste- ja akvarelliteoksia.

Happy Garden -näyttelyn akryyli-, öljyväri- ja spraymaalilla toteutetuissa maalauksissa rytmi rakentuu säännöllisten ja orgaanisten muotojen kohtaamisesta. Aiemmin tutuksi tullut taiteilijan spontaani jälki on saanut rinnalleen harkitumman ja terävämmän siveltimenvedon, välillä sahaviivamaisen jäljen. Maalausten maailmat ovat paikoitellen rakentuneet väripinta ja viivaelementti kerrallaan, kuten näyttelyn keskeisessä suuressa Chinese Puzzle -maalauksessa. Ankea lähiömaisema estetisoituu kirjavilla piknik-peitoilla, värikkäillä viireillä ja huvimajarakennelmilla. Ristikko- ja pyramidirakenteet rytmittävät maalausta uudella tavalla.
Arkkitehtuuri saa sijaa urbaaneista ja fantasianomaisista hetkistä inspiroituneen Salmenkiven tuotannossa. Erilaiset, toisilleen vieraat paikat ja kulttuurit kohtaavat ja maisemissa oleilevat hahmot tuovat maalauksiin intensiivistä läsnäolon tuntua. Lähtökohtana on ollut samanaikaisesti tuttuja ja tuntemattomia arkkitehtonisia kohteita ja paikkoja, jotka maalauksissa etääntyvät alkuperästään. Frank Lloyd Wrightin kuuluisa Fallingwater-rakennus on inspiroinut samannimistä maalausta, jossa rönsyää epäsäännöllisempi majojen rakennelma.

Keskeinen osa näyttelykokonaisuutta ovat Salmenkiven musteella toteutetut maalaukset. Orgaanisen Wald-sarjan utuisissa metsissä hahmot kiipeilevät puissa ja hienovireiset tunnelmat ovat saaneet inspiraatiota kiinnostuksesta metsään. Muste- ja akvarellitekniikka on mahdollistanut spontaaniuden ja maalausprosessin yllätyksellisyyden.
Maalauksen suhde tilaan on aina kiinnostanut Salmenkiveä. Happy Garden -näyttelyn installaation lähtökohdat ovat kasvihuoneessa ja tilassa, jossa suojelemme jotakin. Tilallisen teoksen luomat tunnelmat yhtyvät maalausten positiivisesti virittyneisiin maisemiin ja kiinalaiseen dekoratiivisuuteen.

Maiju Salmenkiven (s. 1972) tuotantoa oli viimeksi esillä Helsinki Contemporaryssa Luokkaretki-ryhmänäyttelyssä kesällä 2016 ja yksityisnäyttelyissä Playground vuonna 2015 ja Splash vuonna 2012. Salmenkiven teoksia on nähty laajalti sekä yksityis- että ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, edellisen kerran ryhmänäyttelyissä The Only Way is Up Stavangerin taidehallissa (2016) sekä Sensual Knowledge Landskronan museossa (2017). Hänen teoksiaan lukeutuu muun muassa EMMA – Espoon modernin taiteen museon, Nykytaiteen museo Kiasman, Amos Anderssonin taidemuseon, Turun taidemuseon ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmiin.

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Helsinki Contemporary
Bulevardi 10
00120 Helsinki
09-278 5301

Katsotuimmat

Suosittelemme