Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
23242526272829
303112345
6789101112
13141516171819

Lastentapahtumat

Anna Retulainen: Kermanvalkoinen kajakki

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
Helsinki Contemporary esittää 8. syyskuuta–1. lokakuuta Anna Retulaisen yksityisnäyttelyn Kermanvalkoinen kajakki. Näyttely on valmistunut rinnakkain kolmen laajan museonäyttelyn kanssa: Kesäpäiviä, Summer Days ja Nautinto ovat esillä Serlachius-museot Göstassa, ja Nautinto-näyttelyn toinen, itsenäinen osa, avautui Helsingin taidemuseo HAMissa 25. elokuuta.

”Kermanvalkoinen kajakki on kertomus pienistä muistoista. Lisäsin väriä, kunnes muistikuva tuli näkyviin. Muistikuva ei ole selkeä. Se hauras jäänne jostain, mitä yritän mielessäni tavoittaa. Osa muistoista on vanhoja, ne ovat lapsuuden ajoilta. Osa on aivan tuoreita. Kaikki muistot ovat mielessäni kerroksina, mutta maalauksina ne erottuvat omiksi pieniksi tarinoikseen.”, Retulainen kertoo näyttelyn lähtökohdista.

Näyttely jatkaa taiteilijan jo aiemmin käsittelemää muistamisen tematiikkaa. Uudet teokset kuvaavat jokapäiväisiä hetkiä. Näitä Retulainen on kirjoittanut muistiin maalaamalla. Se on taiteilijan tapa säilöä muistoja – hän ei halua unohtaa. Maalaukset kuten Bosse, Weissensee, Afrikan ranta, Siilitappelu ja Uneton yö ovat fragmentteja arjesta eri puolilla maailmaa ja eri elämänvaiheista. Näyttelyn nimikkoteoksen, Kermanvalkoinen kajakki, ympärille taiteilija on kirjoittanut tekstin: tarinan erään lapsuuden kesäpäivän tapahtumista.

Retulainen on todennut, että asia muuttuu todeksi jos siitä piirtää kuvan. Tämä kuva saattaa olla häilyvä ja henkäyksenohut – valmis maalaus on yksi mahdollinen versio alkuperäisestä tilanteesta. Se kätkee sisälleen moniaistisen kokemuksen siitä, miltä taiteilijasta tuntui maalaushetkellä.

Maalausjälki on olennainen osa Retulaisen työskentelyprosessia: ”Sillä täytyy olla jokin sisältö, miksi se on sellainen kun se on”, taiteilija kuvailee. Teosten maalausjälki on runsas ja epätarkka, se korostaa muiston tai muistikuvan olemusta. Tämä sameus tulee hyväksyä. Retulaiselle maalauksessa mikään ei ole sattumanvaraista. Vaikka jälki näyttää nopealta, on kaikella paikkansa.


Anna Retulainen (s. 1969, Orimattila) asuu ja työskentelee Helsingissä ja Berliinissä. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin 1990-luvun puolivälistä lähtien eri puolilla Eurooppaa. Retulainen on ollut ehdolla Carnegie Art Award -palkinnon saajaksi kahdesti, vuosina 1999 ja 2014. Retulaisen teoksia on löytyy mm. Nykytaiteen museo Kiasman, Saastamoisen säätiön, Sara Hildénin taidemuseon, Serlachiuksen taidesäätiön ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmista, sekä lukuisista yritys- ja yksityiskokoelmista.

Helsingin taidemuseo HAMissa 25.8.–12.11.2017 esitettävässä, Mika Hannulan kuratoimassa Nautinto-näyttelyssä nähdään Anna Retulaisen maalauksia rinta rinnan Jukka Korkeilan ja Elina Merenmiehen teosten kanssa. Serlachius-museo Göstan kartanon puolella kesäkuussa avautunut Nautinto-näyttely on avoinna aina 4.11.2018 saakka. Lisäksi Retulainen osallistuu pohjoismaiseen nykymaalaukseen keskittyvään Kesäpäiviä, Summer Days -ryhmänäyttelyyn Göstan pääsalissa 1.10.2017 saakka.

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Helsinki Contemporary
Bulevardi 10
00120 Helsinki
09-278 5301