Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
16171819202122
23242526272829
303112345
6789101112

Tulevia tapahtumia

Lastentapahtumat

Muumit teatterissa

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
Tove Janssonin ihanat muumit nähdään Teatterimuseon kesän 2016 erikoisnäyttelyssä Muumit teatterissa. Näyttely kertoo muumien ja kumppaneiden teatteriesiintymisistä ja Tove Janssonin teatteritöistä, erityisesti juuri muumien parissa.

Esillä tulee olemaan ainutlaatuista aineistoa esimerkiksi aivan ensimmäisestä muumiesityksestä, johon Tove Jansson itse laati käsikirjoituksen ja puku- ja lavastussuunnitelmat. Näitä pukuaarteita ei moni ole nähnyt. Parhaillaan puvut ovat konservaattorin hellässä käsittelyssä ja pian valmiina parrasvaloihin, ensi kertaa lähes 70 vuoteen!

Muumeista tai muista Muumilaakson asukkaista kertovia esityksiä on suomalaisissa ammattiteattereissa esitetty lähes 50 kertaa. Nostamme näyttelyssämme esille kolme varhaista muumien teatteriversiota sekä yhden uudemman. Muumien näyttämötaival alkoi vuonna 1949 Svenska Teaternin esityksestä Mumintrollet och kometen. Seuraavaksi muumit nähtiin Mumintroll i kulisserna -esityksessä Lilla Teaternissa 1958. Suomen Kansallisoopperan lavalle muumit nousivat Muumi-oopperassa vuonna 1974. 2000-luvun muumitulkintoja näyttelyssä edustaa Helsingin Kaupunginteatterin Muumit kulisseissa vuodelta 2002.

Näyttelyyn tulee esille muiden muassa upeita Janssonin alkuperäisiä pukuluonnoksia ja pukuja Svenska Teaternin esityksestä. Pukuja nähdään myös Kansallisoopperan ja Helsingin Kaupunginteatterin esityksistä, ja vertailua esitysten välillä voi tehdä valokuvien kautta. Muumien lisäksi tutustutaan Tove Janssonin muihin teatteritöihin.

Kuin kirsikkana Muumimamman kakussa esillä on teatterivaikuttajan ja Tove Janssonin ystävän Vivica Bandlerin paperikori, jonka Jansson on koristellut muumiaiheisella maalauksella. Paperikorin kyljissä seikkailevat niin Muumipeikko kuin Mörkö ja Tiuhti ja Viuhtikin Janssonin herkän siveltimen ikuistamana. (Paperikori Teatterimuseon kokoelmat.)

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Moomin Charactersin ja Svenska Litteratursällskapet i Finlandin kanssa. Yläreunan kuvat: Tove Jansson näyttelijöiden ympäröimänä kumartamassa Svenska Teaternin Momintrollet och kometen -esityksen jälkeen. Kuva: SLS arkisto, SLSA 1270 Svenska Teaterns arkiv. Tove Janssonin luonnos Tofslanin ja Vifslanin asuihin, samainen Svenska Teaternin esitys. Luonnos Tove Janssonin arkisto, © Moomin Characters™.

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Teatterimuseo, Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki
020 796 1670
Liput
8/6 €, yksi alle 15-vuotias aikuisen mukana ilmaiseksi