Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Lastentapahtumat

Tuukka Haapakorpi: Animaatioita

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
Animaatioita –näyttely viittaa nimellänsä tekniikkaan, jossa elokuvaa rakennetaan kuva kuvalta. Lopputuloksena on kuvanopeudesta, massasta ja valaistuksesta muodostuva illuusio liikkeestä ja todellisuudesta. Nimi ohjaa huomion kuvan tuottamisen rakenteisiin: kaikki näkemämme kuvat ovat rakennettuja, myös ne, mitä pidämme todellisuutena. Jatkuvuus on illuusio, joka rakentuu aistien yhteenliitymästä, mielestä. Myös tekemämme valinnat perustuvat illuusiolle jatkuvuudesta.

Haapakorven näyttelyssä on esillä videoteoksia sekä piirtämällä ja maalaamalla toteutettuja kuvia. Teokset käsittelevät päätöksenteon ja identiteettien taustalla vaikuttavia näkymättömiä rakenteita, jotka liikuttavat meitä ja vaikuttavat päätöksentekoomme.

Videteosten aihepiiri liittyy henkilökohtaiseen historiaan ja identiteetin muodostumiseen. Teoksessa ”A Sequence of Self-Portraits (A Flashlight in a Dark Room)” Haapakorpi on kuvannut skannattuja omakuvia sisätiloihin projisoituna. Huudossa ensimmäistä kertaa nähtävä videoteos perustuu vertauskuvaan tietoisuudesta taskulampun valokeilana pimeässä huoneessa. Lampun käsitys todellisuudesta on vain sen tuottama valokeila.

”The Howling of Rails” –videoteos ottaa nimensä vertauksesta, jossa tietoisuus rinnastuu junan kulkiessaan tuottamaan raiteiden ääneen: se on sivutuote varsinaisen fyysisen objektin olemassaolon tuottamasta liikkeestä. Teos käsittelee paikkojen välilläoloa ja kysymystä identiteeteistä: mitä jos yhtenäisen minän sijaan koostumme monista, jotka tuntevat vain sen paikan, olennot ja niiden väliset suhteet, jossa ovat kasvaneet.

Esillä olevat piirtämällä ja maalaamalla toteutetut kuvat liittyvät Haapakorven vuodesta 2018 työstämään roolipeliin, joka sijoittuu Suomeen vaihtoehtoisissa tulevaisuuksissa. Kuvat on irroitettu roolipelien herooisesta kuvastosta ja niiden rakenne koostuu puuttuvasta informaatiosta sekä osittain tunnistettavista paikoista tai muodoista.

Tuukka Haapakorpi on Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2015 kuvataiteen maisteriksi valmistunut Helsinkiläinen monitaiteilija. ”Animaatioita” on Haapakorven toinen yksityisnäyttely Suomessa. Aiemmin Haapakorven teoksia on nähty mm. Myymälä2-, Sculptor- ja Raatihuoneen gallerioissa sekä festivaaleilla kuten Urbanapa ja Musiikin aika. Haapakorpi toimii kansainvälisesti taiteen ja musiikin parissa ja valmistui vuonna 2019 Critical Images -nimisestä Tukholman taideinstituutin maisterin jatkotutkinto-ohjelmasta.

Lisätietoja antaa: Tuukka Haapakorpi, tuukka.haapakorpi@gmail.com, p. 040715150

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Galleria Huuto
Eerikinkatu 36 / Kalevankatu 4
00151 Helsinki
09 676 330